Hrvaška po volitvah

Trgovanje s položaji

Žiga Kariž
19. 9. 2016, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Danes popoldne se na Hrvaškem nadaljujejo pogajanja med strankama HDZ in Most o sestavi nove vlade, hrvaški mediji pa neuradno že razkrivajo, kako se bodo delili položaji.

Reuters
Predstavniki Mosta naj bi podprli Andreja Plenkovića v zameno za več ministrskih mest.

Na predčasnih volitvah, ki so jih pretekli teden izvedli na Hrvaškem, se je najbolje odrezala HDZ. Glede na poročanje hrvaških medijev si bo stranka, katere vodenje je pred volitvami prevzel pravnik Andrej Plenkovićpartnerja za vodenje države našla v stranki Most, ki jo vodi Božo Petrov. Naveza HDZ–Most je sicer vladala že pred volitvami, odnos med strankama pa je bil ves čas izredno napet.

Partnerje, ki naj bi zagotovili nadpolovičnih 76 poslancev, so najprej poiskali med osmimi poslanci nacionalnih manjšin.

Pozabljene zamere

Potem ko sta obe stranki na volitvah, za marsikoga presenetljivo, dosegli boljše rezultate kot prej, si, kot kaže, že delita položaje. Jutarnji list je objavil, da naj bi bil HDZ pri delitvi resorjev, ki naj bi jih v prihodnje vodili predstavniki Mosta, bolj skop in naj bi jim namenil zgolj štiri ministrstva, čeprav so v vladi, ki je padla, vodili šest resorjev. A glede na neuradne informacije bodo Božo Petrov in kolegi zahtevali kar sedem ministrstev in položaja prvega podpredsednika vlade ter predsednika sabora. Poleg šestih ministrstev, ki so jih vodili do zdaj, naj bi si pod svojim okriljem želeli tudi podjetništvo in obrt.

Pozabljene obljube

Večje število ministrstev naj bi pri Mostu utemeljevali s tem, da imajo zdaj v saboru enega predstavnika več kot prej, poleg tega pa bi, če bi jim HDZ ugodil, Andreja Plenkovića podprli kot predsednika vlade, čeprav so v predvolilnem obdobju ves čas trdili, da ga ne bodo.