Po preštetih glasovih

HDZ tudi uradno zmagovalka volitev na Hrvaškem

J.P./STA
12. 9. 2016, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem je zmagala HDZ z 61 poslanskimi mandati, je danes potrdil predsednik državne volilne komisije (DIP) Branko Hrvatin. Sledijo Narodna koalicija s 54 poslanci, Most neodvisnih list s 13 poslanci ter koalicija Edina opcija, ki jo vodi Živi zid, z osmimi poslanci.

Reuters
Predsednik HDZ Andrej Plenković

Hrvatin je na novinarski konferenci v hrvaškem saboru dejal, da so prešteli vse glasove. Kot je dodal, je Istrski demokratski zbor (IDS) dobil tri poslanska mesta, stranka Bandić Milan 365 - Stranka dela in solidarnosti dva ter Hrvaška demokratska zveza Slavonije in Baranje (HDSSB) enega poslanca.

V sabor je prišla tudi neodvisna lista nekdanjega člana HDZ Željka Glasnovića, ki si je po prvih neuradnih podatkih vstop v sabor zagotovila v 11. volilni enoti za diasporo. Dodatnih osem poslancev so izvolili v 12. volilni enoti za poslance narodnih manjšin.

Skoraj dokončni izidi

Danes začne teči 48-urni rok za ugovore na izide volitev. Če ne bo ugovorov, bodo volilni izidi dokončni.

V primeru ugovorov bodo stekli dodatni roki za odgovor volilne komisije in morebitne pritožbe na njihovo odločitev. Končne izide bo na koncu potrdilo ustavno sodišče, je pojasnil Hrvatin, ki je poudaril, da zaenkrat ni bilo nobenih pripomb na potek nedeljskih volitev.

Predsednica republike Kolinda Grabar-Kitarović bo danes nagovorila hrvaško javnost. Verjetno bo napovedala, da bo začela v ustavi določen postopek posvetovanj s strankami, ko bo od državne volilne komisije prejela rezultate parlamentarnih volitev, tako kot po novembrskih volitvah. Takrat je mandat za sestavo vlade zaupala osebi, ki jo je prepričala, da ima podporo najmanj 76 poslancev.