Odkup

Kmetje Agroindu niso rekli ne

pk
12. 9. 2016, 15.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ni se zgodilo to, česar so se v vipavski kleti, ki je v stečaju, zadnje tedne najbolj bali – da lokalni pridelovalci grozdja Agroindu ne bi dobavljali svojega pridelka. Zadruga in klet sta namreč uspešno dosegli dogovor in podpisali pogodbo – v klet bo prišlo milijon kilogramov grozdja.

STA
Prvo grozdje je v Agroind že prispelo. Višek trgatve bo sicer v teh dneh. Kmetje so s pogodbo, ki so jo sklenili z Agroindom, kar zadovoljni.

Minuli teden je bilo na vprašanje, kaj bo z odkupom grozdja, še težko odgovoriti. Konec tedna pa se je ponudil odgovor; vipavski vinogradniki so rekli da. O tem, ali naj svoje grozdje dobavijo kleti ali ne, so sicer dolgo dvomili. Z njo namreč niso več želeli imeti opravka, saj se je njen položaj s prihodom Ukrajincev samo še slabšal in prihodnosti niso videli.

Grozdje že prihaja

Agroind bo od kmetov iz Vipavske doline odkupil

milijon kilogramov grozdja.

Hkrati pa so se zavedali tudi, da če klet surovine ne bo imela, je to zanjo res konec, in očitno je ta argument prevladal. Lokalni kmetje, povezani v vipavski zadrugi, so z Agroindom podpisali odkupno pogodbo.

V klet je tako nekaj letošnjega pridelka že prispelo. Trgatev zgodnjih sort se je namreč na Vipavskem že začela. Predsednik Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel je povedal, da so s kooperanti sklenili pogodbe za odkup okoli milijona kilogramov grozdja.

Količina in plačilo

V Agroindu obljubljajo plačilo grozdja po prodaji vina.

Številka sicer še ni dokončna, saj je prišlo do izpada količin zaradi suše in deževnega spomladanskega vremena, tako da bo treba počakati do zaključka trgatve. Višek trgatve zgodnjih sort grozdja je pričakovati v teh dneh, v drugi polovici septembra pa bodo trgali tudi preostali letošnji pridelek.

V Agroindu obljubljajo plačilo grozdja po prodaji vina, ki ga bodo pridelali iz letos oddanega pridelka. Za kilogram belega grozdja in sorte cabernet sauvignon bodo vinogradnikom plačali po 0,44 evra, za kilogram rdečega grozdja pa 0,36 evra.