Slovenija

Zaprtje odlagališča odpadkov bodo nosile občine

pk
22. 7. 2016, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Center za ravnanje z odpadki Nova Gorica je v fazi zapiranja, s tem pa so povezani tudi stroški. Te bodo nosili občine, ki so center uporabljale, in gospodinjstva po dolini.

pk
Zaprtje bodo financirale občine in Goriška gospodinjstva.

pk
V Stari Gori bodo kmalu zaprli center za ravnanje z odpadki, nad katerim domačini že ob snovanju niso bili preveč navdušeni.

Spomladi leta 2014 so na svetu severnoprimorske regije župani soglasno sprejeli sklep o prekinitvi projekta, s katerim bi uredili regijski center za ravnanje z odpadki v Stari Gori. Odločitvi so botrovale predvsem pritožbe krajanov v postopku pridobitve okoljevarstvenega soglasja.

Koliko bo to stalo

Na tako odločitev županov je vplivalo tudi dejstvo, da država ni odobrila delnega prenosa projekta v finančno perspektivo 2014–2020. Iz dopisa direktorata za javne službe varstva okolja in investicij v okolje je namreč razvidno, da je bilo v finančni perspektivi 2007–2013 načrtovanih preveč regijskih centrov za ravnanje z odpadki za območje Slovenije.

Koliko točno bo stalo zapiranje odlagališča, še ni mogoče napovedati. So se pa na četrtkovi seji novogoriški mestni svetniki seznanili z okvirno višino finančnega jamstva za zaprtje odlagališča nenevarnih odpadkov v Centru za ravnanje z odpadki Nova Gorica in tudi potrdili predlog sklepa o seznanitvi.

Kdo bo plačal?

Youtube
Darko Ličen svetnikom razlaga, koliko finančnih sredstev bo treba nameniti zapiranju centra.

Na sejo je prišel tudi direktor Komunale Nova Gorica Darko Ličen, ki je predstavil več variant izračuna finančnega jamstva v času zapiranja, po katerih naj bi od Agencije RS za okolje pridobili okoljevarstveno soglasje.

Po oceni Lična bo za zaprtje in tridesetletni monitoring treba nameniti med šest in osem milijonov evrov, ki jih morajo zagotoviti občine, ki so odlagališče uporabljale. Končna cena pa bo bremenila tudi uporabnike, torej gospodinjstva na Goriškem in v Vipavski dolini, ki bodo morala verjetno plačevati nekoliko več za komunalne storitve.

pk
Smeti iz Stare Gore sortirajo in potem transportirajo na druga odlagališča.

Dražje storitve

Zneski na položnicah so sicer malenkost višji že zdaj, saj je treba odpadke, ki prihajajo v Staro Goro, kjer je center lociran, razvoziti drugam. Prevažanje odpadkov na druge lokacije torej že zdaj predstavlja nove stroške za prebivalce Goriške in širše okolice.

Center za ravnanje z odpadki je v tem trenutku le zbirališče odpadkov in sortirnica, manjše količine odpadkov, in sicer gradbenih, predelajo sami. Smeti se od tu razvozijo na druga slovenska odlagališča; mešani odpadki potujejo v Celje in Hrastnik, papir v Ljubljano ali Krško, kosovni odpadki pa gredo na Jesenice.