Samomor

Materina izpoved po izgubi hčerke

uk
22. 7. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Stefani Barzov iz Makedonije je skočila iz devetega nadstropja stanovanjske hiše po tem, ko je prišla z zabave. Nesrečno dekle je bilo na mestu mrtvo, njena mati pa je razkrila, kaj se je dogajalo pred smrtjo.

Facebook
Stefani se je več let zdravila zaradi depresije in anksioznosti.

Aleksandra Karanfilovska, mati 20-letne Stefani, je izdala knjigo, ki opisuje dogodke pred smrtjo njene hčerke, ki je napravila samomor, in po njej. »Želela sem ubiti osem ljudi, a namesto da bi si roke mazala s krvjo, sem raje napisala knjigo,« je povedala Aleksandra, ki je lastnica znanega spa salona v Skopju. Knjiga ima naslov Korak do vrha in je intimna avtobiografska izpoved matere, ki je izgubila otroka. »S to knjigo želim odgovorne zaznamovati za vse življenje,« je še povedala skrušena mati. In v zgodbi je res cel kup nejasnosti in kontroverznosti. Vsaj s stališča njene matere.

Kaj se je zgodilo?

Ponoči pred svojo smrtjo je Stefani poklicala svojo mater. Ura je bila okoli štiri zjutraj. »Poklicala me je in bila je čisto panična. Zunaj je bila s prijatelji in popili so nekaj alkohola. Ko me je poklicala, je vpila, mama, pridi pome, hitro. Prek telefona sem slišala taksista, kako ji je rekel, da jo bo domov pripeljal čez kakšni dve uri. Jaz in moj prijatelj sva stekla ven in zagledala sva taksi, iz katerega je skočila moja hčerka. Njena obleka je bila potrgana in vpila je med tekom. Že naslednje jutro je odšla na vrh stolpnice, kjer živi moja mati, in skočila.«

Jo je posilil taksist?

Aleksandra je prepričana, da je njeno hčerko posilil taksist. Povedala je tudi, da je posilstvo hčerke prijavila policiji, na policijski postaji pa so sporočili, da prijave o tem nimajo. So pa dobili prijavo, da je oseba fizično napadla taksista. Šlo naj bi za Aleksandrijinega fanta Aleksandra Zmejkovskega. Kasneje je njena mati dejala, da ni prepričana, da je bila Stefani dejansko posiljena. »Stefani mi je rekla skozi solze, da je on spal z njo.«

Zdravljenje

Stefani se je vpisala v glasbeno šolo, kjer naj bi jo maltretirali.

Stefani se je več let zdravila zaradi depresije in anksioznosti, a je bila že eno leto brez kakršnihkoli zdravil. Njena mati je povedala, da se je vpisala v glasbeno šolo, ampak da je tudi tam doživljala psihična maltretiranja učiteljev in učencev. Zaradi tega naj bi ponovno padla v depresijo.

Obdukcija je kasneje pokazala, da na njenem telesu ni bilo znakov nasilnega spolnega odnosa in tudi rezultati DNK so pokazali, da je taksist nedolžen. Najverjetneje nikoli ne bomo izvedeli, kaj natanko se je dogajalo z nesrečno Stefani v usodnem večeru. Za nestabilno dekle je morda bil dovolj že verbalni napad taksista, lahko pa tudi, da se je ta dekleta fizično lotil, a ni povzročil poškodb. Možno je tudi, da je verjel, da gre za obojestransko privolitev, lahko pa tudi, da je dekle napadel kdo drug. Prav mogoče pa je, da je dekle napravilo samomor izključno zaradi depresije, njena obupana mati pa išče zunanjega krivca.