Butasti slovenski tat

Na kraju zločina pozabil zdravstveno izkaznico

Robert Marin
20. 7. 2016, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Denisa Čauševića je pod vplivom »nekih tablet« v kazniva dejanja vodila »neka sila, ki se ji očitno ni mogel upreti«. Za dve veliki kurji tatvini in poškodovanja tujih reči se bo 36-letnik »usedel« za leto in osem mesecev.

sta

Ljubljanski policisti so 13. maja odvzeli prostost 36-letnemu Kamničanu Denisu Čauševiću, osumljenemu storitve vsaj dveh vlomov na Trubarjevi ulici ...

Kot so takrat pojasnjevali na ljubljanski policijski upravi, je možakar kmalu po polnoči splezal na steho 12 metrov visoke stanovanjske hiše, nato pa sestopil na sosednjo hišo na naslovu Trubarjeva 30 in si skozi balkon utrl pot v notranjost. V stanovanju so ravno potekala obnovitvena dela, storilec pa je uničil povsem nov umivalnik, nekaj luči, stene in podboje vrat je pomazal z barvo, ukradel pa dve kotni brusilki, nahrbtnik z računalniško miško in nekaj britanskimi funti. Po oceni oškodovancev je z lomastenjem povzročil za okrog 1200 evrov škode, s krajo pa okrog 1000 evrov škode. Tatu je pri podvigu opazil eden od sosedov oškodovancev, za nameček pa je 36-letnik na kraju zločina pozabil tudi kartico zdravstvenega zavarovanja.

Na novem naslovu pozabil stari plen ...

Kmalu po »obisku« Trubarjeve 30 je Čaušević vlomil tudi v kitajsko restavracijo Zhong Hua na Trubarjevi 50. V notranjosti je spet poškodoval inventar in ukradel potovalni kovček, v katerem je eden od zaposlenih hranil zlat prstan in verižico, mobilnik znamke Huawei, brivnik ter več oblačil in osebnih dokumentov, vse skupaj naj bi bilo vredno okrog 2000 evrov. Toda na letnem vrtu restavracije je spet nekaj pozabil, kar bo preiskovalcem pomagalo pri razreševanju uganke – nahrbtnik s funti, miško in orodjem, torej z vsem, kar je pač ukradel na prejšnjem naslovu. Policisti so nesposobnega lopova aretirali na Slomškovi ulici proti jutru, preiskovalni sodnik pa ga je po zaslišanju iz razloga ponovitvene nevarnosti vtaknil v pripor, saj je ob prijetju postalo jasno, da gre za starega znanca organov pregona in sodišč, v preteklosti že večkrat obsojenega zaradi premoženjskih deliktov.

Blodil pod vplivom »nekih tablet«

Irena Škulj Gradišar, ljubljanska okrožna sodnica: »Kazenski list imate kar obsežen, ne bi tega niti brala v detajle ...«

Včeraj je »junak« stopil pred ljubljansko okrožno sodnico Ireno Škulj Gradišar in glede na navedeno najbrž sprejel eno bolj modrih življenjskih odločitev v zadnjem času – krivdo je sklenil priznati. Njegov zagovornik, odvetnik Zoran Korenčan, je v končni besedi poudaril, naj sodišče pri odmeri kazni upošteva njegovo »odkrito priznanje« in da je bil kritične noči pod vplivom »nekih tablet« oziroma »neke sile, ki se ji očitno ni mogel upreti« in zaradi katere »se ni dobro zavedal, kaj sploh počne«.

Tožilec Marko Godec je Čauševiću za dve kaznivi dejanji velike tatvine in eno kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari ponudil enotno kazen leto in deset mesecev zapora, sodnica pa je bila s 36-letnikom še nekoliko milejša in ga je obsodila na dva meseca manj, kot se je dogovoril s tožilstvom. Razlog? V njem vidi »neko pozitivno prognozo« in meni, da bo izrečena kazen povsem zalegla.

Sodba leto in osem mesecev zapora še ni pravnomočna.

Po prestani kazni bo na novo zaživel v Bosni

Obdolženi se je namreč po lastni izjavi kljub kriminalnim podvigom občasno preživljal kot zidar, po prestani kazni pa namerava »na novo zaživeti« v Bosni, kjer ima sorodnike, strice in tete, s katerimi se v nasprotju s starši, ki živijo v Sloveniji, dobro razume. Sodba sicer še ni pravnomočna, če pa bo, bo moral obdolženi poravnati tudi del nastale materialne škode (okrog 1200 evrov), medtem ko je s preostalimi zahtevki sodnica oškodovance poslala na pot pravde.