Splovitev deblaka

Od Vrhnike do Špice v Ljubljani

ud
26. 8. 2016, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Slovenski arheologi so se ponovno lotili nečesa izjemnega. Projekt Deblak je prav zanimiv in kompleksen projekt, pri katerem poskušajo rekonstruirati deblak, z njim pa nato promovirati reko Ljubljanico in njeno dediščino.

facebook Arheofakt
Pri gradnji deblaka je prav tako pomagal predsednik RS Borut Pahor.

V okviru projekta bodo vsako leto na Vrhniki izdelali po eno plovilo iz določenega obdobja, ki ga bodo tudi predstavili skozi različne vidike življenja takratnih prebivalcev, graditeljev in uporabnikov plovil. Projekt pa se bo zaključil slavnostno s splovitvijo plovila po nekdanji rečni poti. Organizatorji projekta so Skupina Stik (oddelek Arheofakt), Zavod za podvodno arheologijo, Kulturno društvo Vespesjan, zavod za kulturo, izobraževanje in šport Škrateljc in Lena Jevnik.

Replika

Letos je bil torej na vrsti deblak. Replika rimskodobnega ribiškega deblaka je bila izvedena z orodji, ki so bila značilna za tisto obdobje. Cilj torej ni bil zgolj izgradnja deblaka, temveč tudi spoznavanje in uporaba tehnik in orodij, s katerimi so takratni prebivalci takšno plovilo izdelali. Po splovitvi v Ljubljanico bo deblak ponovno našel domovanje v verdskih ribnikih, kjer bo še naprej v uporabi.

facebook Arheofakt
Replika rimskodobnega ribiškega deblaka je bila izvedena z orodji, ki so bila značilna za tisto obdobje.

Splovitev

Splovitev deblaka bo to soboto, 27. avgusta. Začetek dogodkov z raznovrstnim programom za otroke, družine in vse, ki jih zanima zgodovina, še posebej tista, ko so Rimljani prebivali na Vrhniki in v Ljubljani, bo ob 9. uri ob ribnikih na Verdu. Splavitev se bo začela ob 11. uri. Deblak naj bi do Špice v Ljubljani prišel nekje ob 18. uri. Program tam pa bo potekal od 17. ure dalje. Deblak od maja na Verdu izdelujejo študenti arheologije in ostali prostovoljci pod strokovnim vodstvom Skupine Stik (oddelek Arheofakt) in Zavoda za podvodno arheologijo. Grajen je izključno z ročnimi orodji, del katerih so rekonstruirana rimskodobna tesarska orodja.

facebook Arheofakt
Deblak so gradili izključno z ročnimi orodji, del katerih so rekonstruirana rimskodobna tesarska orodja.

Čoln

facebook Arheofakt
V soboto bodo v Ljubljanico splovili 1. repliko rimskodobnega ribiškega deblaka.

Tako je nastal čoln, ki meri štiri metre v dolžino, do 0,8 metra v širino in 0,6 metra v višino. Izdelan je iz hrastovega debla, na njem pa je prostor za tri ali štiri osebe. Zaključna prireditev projekta bo letos na Vrhniki potekala v okviru Poletja na Vrhniki, v sodelovanju z Zavodom Ivana Cankarja za kulturo, šport in turizem Vrhnika, z začetkom ob 9. uri.

Vključevala bo ogled deblaka, predstavitev orodij, ki so bila potrebna za njegovo izdelavo, blagoslov deblaka, tabor Rimljanov ter različne tematske delavnice iz rimskega obdobja. Zaključek plovbe po Ljubljanici bo na Špici okoli 18. ure z nastopom bobnarske zasedbe Sherzer Brigade v sklopu 28. mednarodnega festivala Noč v Stari Ljubljani in v sodelovanju s Kaval Group. Od 17. ure dalje pa bo potekal bogat kulturni program v sodelovanju s Kulturnim društvom Vespesjan in s poudarkom na dediščini Rimljanov. Plovba z deblakom po Ljubljanici bo pospremljena s strokovnim vodstvom po najpomembnejših arheoloških lokacijah tega dela Ljubljanice.

Kmetija Praštirc

Skupina Stik (oddelek Arheofakt) ima še mnogo projektov. Eden izmed bolj zanimivih, pri katerem sodelujejo z Mladinskim centrom Zagorje ob Savi, je Kmetija Praštirc. Rekonstrukcijo železnodobne hiše z dvoriščem so začeli graditi na začetku junija 2013, in sicer v razgibani pokrajini sredi Posavskega hribovja, v Zagorju ob Savi. Namen postavitve je popularizirati bogato arheološko dediščino Zasavja ter obuditi stare, že skoraj pozabljene obrti.