Intervju

Zoran Janković: »Ljubljana ima točno to, kar obljublja!«

Katarina Stular
27. 8. 2016, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Načrt, ki ga je ljubljanski župan začel snovati pred dobrimi devetimi leti, je bil za prestolnico zelo širokopotezen. In ker je Ljubljana v tem času dobila toliko novega, žanje številne uspehe tudi po svetu. Naziv zelena prestolnica Evrope 2016 je namreč Ljubljani prinesel ogromno prepoznavnost po svetu in jo zavihtel med najbolj priljubljene evropske prestolnice. Turisti se vanjo dobesedno zaljubljajo.

MOL
Zoran Janković z maskoto Zelene prestolnice Evrope 2016.

Ste bili na dopustu?

Jaz sem na dopustu vsak dan. Kaj pa je lepšega kot biti v Ljubljani. Če delaš in imaš svoje delo rad, potem je vsak dan posebno doživetje in dopust obenem. In zato polagam mladim na srce, naj si najdejo delo, v katerem bodo uživali. Jaz v svojem uživam že 38 let. Sicer sem bil en teden na dopustu z ženo in mamo v Rovinju, a sem pogrešal Ljubljano. Vem pa, da je v tem času, ko me ni bilo, vse potekalo brezhibno, saj imam ob sebi vrhunsko ekipo.

Zdi se, da ste izredno veliko na »delovnem mestu«. Vaš dan se začne zjutraj in po navadi traja vse do večernih ur.

Ja, začne se res zgodaj, ob 8.15 sem v pisarni in jo običajno zapuščam okoli osme ure zvečer. Je to pozno?

Nekateri bi rekli, da je. Kdaj vas recimo ujamejo vnučki?

Zadosti smo skupaj. Ob sobotah in nedeljah imamo vedno skupni zajtrk okoli osme ure zjutraj. Tudi vmes so trenutki, ki jih ujamemo. V nedeljo sva na primer z vnukom igrala pingpong in on je zmagal 11:9.

Pa ste mu pustili?

Ne, tega pa nikoli nobenemu. Ko enkrat zmaga, zmaga dokončno, kar pomeni, da je boljši.

Nam zaupate, kateri so vaši najljubši kotički Ljubljane?

Zoran Janković o najlepših kotičkih v Ljubljani:

"Vsakič znova ugotavljam, da je v Ljubljani zares ogromno lepih stvari, ne glede na to, na katerem koncu si, boš vedno našel nekaj lepega."

Mogoče bo ta odgovor razočaranje, ker ne želim povedati, ampak v Ljubljani enostavno najdem toliko lepih stvari, da težko odgovorim, odvisno je od razpoloženja. Praktično vsak dan sem na Golovcu, všeč mi je Ljubljanski grad, ponosen sem na živalski vrt, na Koseški bajer, Šmartinski park, park Sava … Pa tudi mestno središče je fantastično. Vsi vedo, da kavo pijem v dveh lokalih v centru ob Ljubljanici, in to sta zjutraj moja najljubša kotička.

Je pa res, da vsakič znova ugotavljam, da je v Ljubljani zares ogromno lepih stvari, ne glede na to, na katerem koncu si, boš vedno našel nekaj lepega. Da ne govorim o čistoči in prijaznosti ljudi. Tukaj smo res korak pred ostalimi.

Več kot pol leta je Ljubljana že nosilka naziva zelena prestolnica Evrope 2016. Kaj se je v tem času spremenilo? Kaj imajo meščani od tega naziva?

Meščani so imeli od Ljubljane veliko že pred pridobitvijo naziva. Od samega začetka, ko smo si leta 2007 zastavili cilj, Vizijo Ljubljane 2015, in mu sledili, smo vedeli, da je to pravi način in prava smer. Zelena prestolnica je pravzaprav posledica naše vizije. Že takrat smo namreč veliko pozornost namenjali številnim projektom, med drugim tudi čistoči. In zdaj se mi zdi, da ni večje nagrade, kot sta priznanje in zadovoljstvo ljudi.

Zoran Janković o skupni volji: "Ne bi mogli biti zelena prestolnica, če bi samo župan pobiral smeti. To nam je uspelo, ker se je spremenilo tudi zavedanje meščanov."

In dejstvo, da na primer Japonci slikajo naše potopne smetnjake. To se mi zdi največja pohvala. Za vse nas. Ne bi mogli biti zelena prestolnica, če bi samo župan pobiral smeti. To nam je uspelo, ker se je spremenilo tudi zavedanje meščanov, da je potrebna skupna volja – vzpostavljamo medgeneracijski in medkulturni dialog, vsi pobiramo odpadke, odstranjujemo škodljivo ambrozijo ali čistimo grafite. To filozofijo smo začeli graditi pred devetimi leti, ko smo otroke v vrtcu začeli učiti ločevanja smeti. In nič ni lepšega od dejstva, da te vnukinja uči, kam moraš vreči določen odpadek. To je velika zmaga nas vseh.

Pred kratkim nam je svetovno združenje turističnih novinarjev in piscev FIJET podelilo zlato jabolko, nagrado za dosežke pri razvoju turizma. In če bo vsak od njih, ki je v združenju, napisal o Ljubljani samo en članek, smo zmagali. Take promocije ne bi dobili, če bi se po svetu promovirali več let, stalo pa bi več deset milijonov evrov. In to je tisto, kar nam je uspelo doseči in na kar smo zelo ponosni. Da tudi drugi prepoznajo naše delo. Kar pa je prav tako velika naša prednost, je dejstvo, da obiskovalci Ljubljane niso razočarani, saj dejansko dobijo to, kar obljubljamo. Imamo odlično mesto, ki je čisto in veliko ponuja, imamo dobro hrano, vino in prijazne ljudi. Imamo vse in še več, kar imajo največje prestolnice.

mol
Županu Jankoviću je februarja letos naziv Zelena prestolnica Evrope 2016 predal George Ferguson, župan mesta Bristol, ki je ta naziv nosilo v preteklem letu.

Če bi bil mestni proračun neomejen, kateri bi bil tisti projekt, ki bi ga takoj začeli izvajati?

Moje sanje so že dlje časa, da bi poglobili železnico. In če bi dobili nazaj tistih 570 milijonov, ki so nam jih v času Janeza Janše odvzeli v desetih letih, bi s tem lahko to tudi dosegli. A kljub temu sem ponosen, da nam je v tem času uspelo pridobiti tudi pol milijarde evrov zasebnih investicij, ki jih prej ni bilo. Ta kapital gre v infrastrukturo, to pa za sabo potegne tudi štiri tisoč novih delovnih mest. In to je tudi eden od številnih uspehov, ki smo jih dosegli. Ta veliki investicijski zagon tudi tujih podjetij je posledica največje nagrade v Evropi – zelene prestolnice Evrope 2016.

Vsi vemo, da ne uporabljate računalnika. Ali to pomeni, da drugi berejo in odgovarjajo na vašo elektronsko pošto, ki jo prejmete?

Vso pošto preberem in nato nanjo napišem svoje odgovore, opombe, komentarje. Sodelavci mi pomagajo samo pri posredovanju. Svoji ekipi zaupam, zato vem, da natančno vedo, kaj želim z določenimi opombami povedati, in to potem tudi izvedejo. Kajti odgovora »ne da se« ni. Iščemo skupne rešitve, zato tako napredujemo. Mi smo servis za meščane.

Še dve leti traja vaš mandat. Morda veste, kdo bi vas sploh lahko uspešno nasledil?

Vprašanje postavljate prezgodaj, ker o tem še ne razmišljam. Sicer pa menim, da si vsako mesto zasluži takšnega župana, kot je mesto samo.