Dan žalovanja

FOTO: Oviti v črnino, upanje pa še živi

T.L./STA
27. 8. 2016, 08.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Zastave na javnih zgradbah bodo po vsej Italiji spuščene na pol druga.

Reuters
Italija je ovita v žalost.

V Italiji so današnji dan razglasili za dan žalovanja za žrtvami rušilnega potresa, ki je osrednji del države prizadel v sredo. V katedrali v kraju Ascoli Piceno bo potekala žalna slovesnost v spomin na žrtve potresa iz dežele Marke, ki se je bosta udeležila tudi italijanski predsednik Sergio Mattarella in premier Matteo Renzi.

Danes bodo zastave na javnih zgradbah po vsej Italiji spuščene na pol druga. V kraju Ascoli Piceno bodo z državnimi častmi pokopali prvih 40 žrtev potresa.  V potresu, ki je v sredo prizadel osrednjo Italijo, je po najnovejših podatkih italijanske civilne zaščite umrlo 278 ljudi, okoli 400 jih je bilo ranjenih.

Reuters
Uničenje

V torek naj bi žalno slovesnost za žrtve pripravili tudi v kraju Amatrice, ki ga je potres prizadel najbolj in kjer je življenje po zadnjih podatkih izgubilo 207 ljudi. Tudi tam pričakujejo Renzija.

Reševalci še vedno iščejo morebitne preživele, a je upanja, da bi jih našli, vse manj. Iz ruševin so doslej rešili 238 ljudi, njihove napore pa otežujejo popotresni sunki.

Potem ko v deželi Marke ni več poročil o pogrešanih, se iskanje osredotoča predvsem na Amatrice. Tam pogrešajo še okoli 15 ljudi, je povedal župan Sergio Pirozzi. Med žrtvami potresa je tudi več tujih državljanov.