MESTNA OBČINA MARIBOR

Razmere so kritične

Gabrijel Toplak
27. 8. 2016, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Županove odločitve negativno vplivajo na strokovno delo in vzdušje med delavci v mestni upravi, sindikat pa ob ugotavlja, da mu za to ni mar, navajajo v pismu.

STA
Mariborski župan je v sredo že petič v tem mandatu zamenjal vršilca dolžnosti direktorja mestne uprave in tako nadaljeval krizo vodenja mariborske mestne uprave.

Zaposleni na Mestni občini Maribor so ogorčeni nad županom in njegovo ekipo. »Razmere v mestni upravi so kritične in skrajno resne. Nenehne, skoraj mesečne menjave direktorja mestne uprave se namreč nadaljujejo kljub večkratnim opozorilom in pozivom sindikata županu Andreju Fištravcu, da s takim načinom dela takoj preneha,« so zapisali v sporočilu izvršnega odbora sindikata delavcev.

sta
Damjan Lah

Sindikat zaposlenih sporoča županu, da Maribor takšnega ravnanja ne potrebuje in si ga tudi ne zasluži.

Mesto ga ne potrebuje

»Takšne županove odločitve negativno vplivajo na strokovno delo in vzdušje med delavci v mestni upravi, sindikat pa ob tem ugotavlja, da Fištravcu za to ni mar,« »žugajo« županu in hkrati tudi poudarjajo, da mesto takšnega njegovega ravnanja ne potrebuje in si ga ne zasluži. Sindikat zaposlenih na Mestni občini Maribor ga je tudi spomnil, da je 1. avgusta vsem zaposlenim posredoval elektronsko sporočilo, v katerem je na koncu zapisal, »da je za mesto že veliko naredil in da bo v naslednjih letih vse to tudi udejanjil ter da Maribor to potrebuje in si to zasluži«.

Darko Fras, nekdanji direktor:

Le podžupan, ki bi dobil potrebno večino v mestnem svetu, bi lahko začeli sanirati stanje.

Poslavlja se tudi Luketič

Fištravca naj bi 29. septembra zapustil tudi podžupan Zdravko Luketič, torej že tretji podžupan, ki v zadnjih mesecih zaključuje sodelovanje z županom in njegovo ekipo. V lokalnem odboru stranke so prepričani, da so od razpusta koalicije prenehali vsi razlogi, da bi imeli mesto podžupana, se pa bodo potrudili, da podžupan konča zadeve, za katere je zadolžen. Konec lanskega leta je odstopila Jelka Černivec, julija pa tudi Melita Petelin.

STA
Darko Fras, sicer župan Občine Sv. Trojica, je že ob »slovesu« na mariborski občini na račun župana Fištravca in njegove ekipe povedal nekaj krepkih.

Zavajanje javnosti

Še naprej je kritičen do delovanja mestne uprave nekdanji direktor Darko Fras: »Župan bi pred odstopom moral imenovati podžupana, ki bi dobil potrebno večino v mestnem svetu, da bi lahko začeli sanirati stanje.« Dodal je, da so še bolj zanimive ugotovitve in priporočila ministrstva za finance glede gradnje sortirnice, ki v celoti potrjujejo tako njegova stališča in pomisleke kot tudi mariborske mestne uprave. »Na vse to sem opozarjal tako župana, podžupanjo, kot tudi nadzorni svet in upravo družbe Snaga, vendar se na to niso ozirali in so celo nadaljevali sporne aktivnosti ter zavajanje mestnega sveta in javnosti. Menim, da je čas, da prevzamejo odgovornost tako za to ravnanje kot tudi za dokument finančnega ministrstva, ki bi ga morali dobiti tudi vsi člani mestnega sveta, a ga niso,« je zaključil Fras.

Arhiv Svet24
Zaposleni na Mestni občini Maribor prek sindikata opozarjajo, da delo ne poteka, kot bi moralo, in celo, da občina tone.