Župan

Fištravec kljub pozivom k odstopu tega ne namerava storiti

J.P./STA
24. 5. 2016, 18.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Župan Andrej Fištravec zavrača poziv k odstopu, saj za to ne vidi razloga. "Očitno nekateri politični in interesni subjekti v Mariboru nočejo mirnega urejanja skupnih zadev, ampak želijo za uresničevanje svojih interesov ustvarjati izredne razmere, v katerih ne bi bilo mogoče uresničevati pomembnih projektov za Maribor," je sporočil.

STA
V današnjem pozivu k odstopu so mu očitali številne nepravilnosti.

"Mesto Maribor je pred prepomembnimi projekti in izzivi, da bi klonili pred političnimi pritiski in natolcevanji. Kot župan sem zmeraj postavil javni interes pred osebne ambicije posameznikov oziroma podjetij," je zapisal v sporočilu za javnost, potem ko ga je del mariborske opozicije danes pozval k odstopu.

Mestni svetniki opozicijskih Županove liste, SDS in Liste za pravičnost in razvoj (LPR) so mu v današnjem pozivu k odstopu očitali številne nepravilnosti, sodu pa naj bi izbila dno menjava direktorja mestne uprave Darka Frasa. Slednji je danes zavrnil očitke župana in izpostavil zakonitost svojega delovanja.

Po ocenah Fištravca pa je Fras danes samo dokazal, da ne daje prednost stroki ali transparentnosti, temveč politiki. "Stroka se ne ukvarja s političnimi interpretacijami stvari, z namigovanji in ozadji. Stroka se ukvarja z dejstvi. Zato je današnji javni nastop g. Frasa potrdil pravilnost moje odločitve o njegovi razrešitvi oz. razrešitvi politika z mesta, ki je namenjeno stroki in ne politiki," je navedel.

Po besedah Milana Mikla iz Županove liste je župan prekoračil svoja pooblastila tudi s tem, ko naj bi eni od uslužbenk v mestni upravi naložil plačilo kazni za nedavno razlitje olja na dvorišču občinske stavbe, čeprav bi to kazen moral plačati župan.

"Nikoli nobenemu uslužbencu na Mestni občini Maribor nisem naložil plačila kazni v svojem imenu in te očitke ostro zavračam," mu odgovarja Fištravec. Dodal je, da bo kazen plačal sam. "Namen takšne kazni je, da odgovorna oseba pravne osebe, v tem primeru jaz kot župan, iz lastnih sredstev plačam kazen, kar bom tudi storil, čeprav do razlitja kurilnega olja ni prišlo po moji krivdi," je povedal.

Snaga Maribor

Med drugim naj bi bila v delovanju Fištravca po ocenah opozicijskih svetnikov sporna tudi zahteva za soglasje mestnega sveta k najemu kredita v javnem podjetju Snaga Maribor za gradnjo sortirnice, na spornost katerega je opozarjal tudi Fras. Iz Snage so danes sporočili, da je mestni svet že leta 2010 prepoznal in potrdil pomen sortirnice. Ponovili so, da sortirnica ne bo samo prinesla Mariboru novih delovnih mest, ampak bo tudi znižala cene za odvoz odpadkov za uporabnike.

Podobno je navedel tudi Fištravec. "Verjamemo, da bo prevladal javni interes in da bodo mestni svetniki ohranili 3,6 milijona evrov letno v Mariboru ter s tem omogočili našim uporabnikom posredni vpliv preko njihovih voljenih predstavnikov na naše cene in s tem svoje stroške," je zapisal. "Kljub našim političnim in ideološkim razlikam smo vsi v službi občanov, ki si zaslužijo, da odločamo njim v prid. Verjamem, da bom skupaj z novim direktorjem uspešno nadaljeval vizijo razvoja mesta, ki smo si jo zadali," je še dodal.

Tudi v SMC

Do nenehnih menjav na čelu mestne uprave so kritični tudi v SMC, ki je druga največja svetniška skupina za Listo župana Andreja Fištravca. "Takšne menjave nikakor niso dobre za zaposlene v mestni upravi, mesto in občane. Odgovornost župana je imenovanje direktorja mestne uprave, ki bi moral predstavljati skupaj z županom stabilnost mestne uprave," je povedal njihov predstavnik Andrej Špenga. Stroške zaradi odpravnin bi lahko občina po njegovih ocenah porabila za kaj bolj koristnega v mestu.