Dvorec Lanthieri

Previsoki stroški za univerzo

pk
24. 5. 2016, 17.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Del grajskega kompleksa v središču Vipave je bil v lanskem letu naposled le obnovljen, a v njem še vedno ni njegovega najemnika, ki je Univerza v Novi Gorici.

STA
Prenovljen dvorec je občini v ponos, zato se bodo potrudili, da bo čim prej v »polni rabi«. Grajski kompleks je sicer odprt tudi za turiste.

STA
Tako sta septembra lani vipavski župan Ivan Princes in rektor novogoriške univerze Danilo Zavrtanik podpisala aneksa k pogodbi o dolgoročnem najemu dvorca Lanthieri.

Potem ko je občina z večinoma evropskim denarjem prejšnjo jesen pod streho pospravila še obnovo drugega dela kompleksa – gospodarskega, je z novogoriško univerzo že takrat podpisala pogodbo o najemu, a se ta kljub temu tja še ni preselila.

Zakaj ni vselitve

Univerza je z znanstveno-raziskovalnim središčem trenutno še vedno samo v reprezentančnem delu dvorca Lanthieri, gospodarski del poslopja pa ostaja prazen. Zakaj je tako, se sprašujejo Vipavci.

Univerza nam je na vprašanje, zakaj dela svoje dejavnosti iz Rožne Doline, kjer ima sedež in izvaja večino študijskih programov, še ni preselila v Vipavo, na kratko odgovorila, da stavbe do zdaj niso prevzeli, ker nima hlajenja in ima pomanjkljiv sistem ogrevanja.

Vipavski župan Ivan Princes nam je povedal, da je težava v tem, da se univerza ne strinja s stroški, ki jih ima z ogrevanjem in hlajenjem. Ti naj bi bili previsoki. Pravzaprav univerza trdi, da je sistem za ogrevanje, ki ga je uredila in vanj investirala družba E3, potraten. Princes sicer na to pravi, da je prav ta družba za vsaj tretjino cenejša od nekaterih drugih ponudnikov.

Dogovor se sklepa

STA
Univerza se še ni preselila.

Univerza in E3 naj bi se zdaj dogovarjala, kako urediti ogrevanje v gospodarskem delu in kako bo s stroški. Menda se je nabralo tudi že kar nekaj neplačanih položnic za ogrevanje. V tem času občina ta del kompleksa samo zrači.

Princes sicer pričakuje, da se bodo le sporazumeli glede odprtih vprašanj v zvezi z ogrevanjem in da se bo Univerza v Novi Gorici hitro vselila še v gospodarski del objekta, ki je sicer že v celoti opremljen. V njem so celo apartmaji za profesorje.

Kaj pa muzej

Vipavski župan je še povedal, da morajo z univerzo urediti še eno zadevo, in sicer bi radi kletne prostore dvorca, ki sicer po najemni pogodbi pripadajo univerzi, izvzeli iz pogodbe; ta del objekta bi tako bil v občinski lastnini. »Podpisati bo treba aneks k pogodbi za kletne prostore, v katerih bo vinogradniško-vinarski muzej,« je pojasnil župan in dodal, da so se za to odločili, ker univerza za ureditev muzeja nima denarja, občina pa ga bo lahko financirala.