Slovenija

Najem dvorca Lanthieri vzbuja dvom

Polona Krušec
20. 8. 2015, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Dvorec Lanthieri v Vipavi je prestal prenovo in tudi že krst, saj je gostil nekaj dogodkov. Občina je pred tem, da ga da v najem novogoriški univerzi, a imajo nekateri glede tega pomisleke.

STA

STA

Ena izmed najimenitnejših zgradb na Primorskem je po tem, ko so že pred leti zaključili prvo fazo prenove – reprezentančni del dvorca, doživela še zaključek drugega dela sanacije, in sicer prenovo gospodarskega kompleksa, neposredno pri izviru reke Vipave.

Julija letos je imela širša javnost prvič priložnost oživljeni biser videti od blizu, saj se je takrat gradbišče izpraznilo in tako dalo prostor občini, da tam gosti svoj občinski praznik. Nad videnim je bila množica navdušena, želijo si le, da bi dvorec s krasnim in velikim dvoriščem še gostil prireditve ter postal vitalni del turistične ponudbe in dogajanja v dolini.

Pomisleki

A nekaj bega. Tudi svetnike domače občine. Univerza v Novi Gorici ima reprezentančni objekt že v najemu. V njem je nastalo znanstveno-raziskovalno središče, dvorec pa je odprt tudi za turiste, v njem je še poročna dvorana. Svetniki se bojijo, da bi se zgodilo to, kar se je s poročno sobo v dvorcu. Zapletlo se je pri dogovoru oziroma pogodbi o uporabi dvorane za poročne obrede med Univerzo v Novi Gorici, ki je najemnica objekta, najemodajalko občino in upravno enoto. Vrata dvorane so tako parom ostala zaprta. Občina, upravna enota in univerza so potem le našle skupni jezik – kompromis, a grenak okus očitno ostaja.

STA

Lekcija osvojena

Dvorišče, kot del celotnega kompleksa, bo v najemu univerze, vendar bi imela občina pravico do njegove uporabe. In tu nastopi bojazen, da bi univerza ponovno lahko zaprla vrata. Župan Ivan Princes miri, saj meni, da tudi zapleti s poročno dvorano niso bili nič resnega, le nekaj stvari je bilo nedorečenih, zato je prišlo do težav. In ker je najbrž tudi ta lekcija nekaj prinesla, si župan obeta, da tudi glede dvorišča, ko bo ta v rokah univerze, in njegove uporabe za dogodke sploh ne bo problematična. Če bo dogovor med najemodajalcem in najemnikom stekel gladko, bo uradno univerza še drugi del kompleksa v najem dobila že v začetku septembra.

P.K.