Svet

Stopnja emisij toplogrednih plinov na Kitajskem precenjena

sta/mv
20. 8. 2015, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ocene o izpustih toplogrednih plinov na Kitajskem so pretirane že več kot deset let, medtem ko je poraba energije podcenjena, kažejo rezultati raziskave, objavljene v tedniku Nature. Poraba energije na Kitajskem med letoma 2000 in 2012 naj bi bila višja od rezultatov statističnih raziskav za deset odstotkov.

Kitajska je med letoma 2000 in 2013 proizvedla okoli štirinajst odstotkov manj ogljika, kot so ocenjevale predhodne raziskave mednarodnih agencij, rezultate raziskave povzema nemška tiskovna agencija dpa. Raziskava navaja, da je Kitajska med letoma 2000 in 2012 povzročila 75-odstotno rast globalnih emisij ogljika zaradi uporabe fosilnih goriv in proizvodnje cementa. Raziskava znanstvenikov pod vodstvom Daba Guana iz britanske univerze East Anglia temelji na novih in neodvisnih podatkih. Ekipa je na novo ocenila rezultate porabe energije in podatke kitajske proizvodnje cementa, ki je eden izmed glavnih krivcev za visoke emisije toplogrednih plinov. Ravno tako so raziskali sestavo kitajskega premoga in podatke vključili v raziskavo.

Problematika kvalitete statističnih raziskav

Strokovnjak za podnebje pri Greenpeaceu Li Shuo je dejal, da raziskava izpostavlja problematiko kvalitete statističnih raziskav pri podatkih o energiji in emisijah. Pojasnil je, da so natančne in pravilne meritve pomembne zaradi kitajskih obljub o varovanju podnebja in zaradi povečevanja zavedanja o izpustih emisij. Kitajski premier Li Keqiang je julija predstavil načrt, po katerem naj bi Kitajska dosegla najvišjo stopnjo emisij leta 2030 in nato zmanjševala izpuste ogljika na enoto bruto domačega proizvoda (BDP) na 60 do 65 odstotkov glede na raven emisij v letu 2005. Ravno tako je napovedal zvišanje uporabe obnovljivih virov energije na 20 odstotkov celotne porabe in povečanje pogozdenih območij na okoli 4,5 milijarde kubičnih metrov. Kitajska in ZDA izpustita v atmosfero največ toplogrednih plinov na svetu. V letu 2014 sta dosegli dogovor o zmanjšanju emisij, poroča nemška tiskovna agencija dpa.