Slovenija

Čigav je dolg?

Gabrijel Toplak
20. 8. 2015, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Andrej Fištravec se je v odzivu na poročilo računskega sodišča obregnil predvsem ob dejstvo, da gre za edino revizijo, ki je bila opravljena med vsemi kandidati za župana.

Arhiv

Na poročilo računskega sodišča, ki je lanski volilni kampanji mariborskega župana Andreja Fištravca podalo negativno oceno, se je odzval tudi slednji. V sporočilu za javnost je zapisal, da ne more mimo dejstva, da je bila to edina revizija, ki je bila opravljena med vsemi 17 kandidati za župana v Mariboru.

»Tako niti jaz niti drugi ne moremo primerjati opravljenega dela organizatorjev volilnih kampanj, ki so podali poročila, in s tem transparentnosti volilne kampanje. Pa ne samo to – po mojih informacijah sem edini izmed 811 županskih kandidatov v celotni Sloveniji, katerega volilno kampanjo se je odločilo revidirati računsko sodišče,« meni Fištravec. Edini revidiranec v tem postopku je bil vodja volilne kampanje Darko Berlič, ki je tudi pripravil poročilo, še piše župan, in dodaja, da je njegov organizator volilne kampanje posamezne napake odpravil že tekom postopka, računsko sodišče pa tako ni zahtevalo odzivnega poročila. V prihodnje od organizatorja njegove volilne kampanje pričakuje tudi bolje opravljeno delo.

DOLG PREVZEL VODJA

Glede na zakon o volilni in referendumski kampanji (ZVRK) se Fištravec sprašuje, zakaj ne opredeljuje in zajema tudi poročanja o financiranju volilnih opravil, brez katerih zagotovo ni možno kandidirati in biti izvoljen. »Dejstvo, da je po zaprtju volilnega računa ostal določen dolg, ki je bil pravilno zaveden, demantira vse tiste, ki so tekom kampanje trdili, da je razkošna, bogata in financirana iz javnih sredstev,« pojasnjuje Fištravec in nadaljuje, da je vodja volilne kampanje dolg prevzel nase, poravnati pa ga namerava do konca leta.