Slovenija

NKBM 8,5 milijona evrov bilančnega dobička prenesla v naslednje leto

STA/M.J.
20. 8. 2015, 15.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Skupščina Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) se je danes seznanila z lanskim poslovanjem, ko je banka ustvarila 35,9 milijona evrov čistega dobička. Po oblikovanju rezerv iz dobička je bilančni dobiček banke znašal 8,5 milijona evrov in skladno s skupščinskim sklepom ga bo NKBM v celoti prenesla v naslednja leta.

sta

Skupščina, ki je potekala v Ljubljani, na njej pa je pravice države kot edinega delničarja banke zastopal Slovenski državni holding (SDH), je upravi in nadzornemu svetu podelila razrešnico za lani ter se seznanila z informacijo o lanskih prejemkih članov organov vodenja in nadzora.

Sprejela je tudi spremembe in dopolnitve statuta banke, s katerimi se je ta prilagodil novemu zakonu o bančništvu, ki je začel veljati 13. maja letos. Za revizorja banke in skupine za obdobje do leta 2017 pa je bila imenovana družba Deloitte Revizija iz Ljubljane, so sporočili iz NKBM.

Če ne bo kakšnih zapletov, je bila to zadnja skupščina NKBM pred spremembo lastništva. SDH je namreč konec junija letos z ameriškim investicijskim skladom Apollo in Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD) podpisal pogodbo o prodaji NKBM za 250 milijonov evrov. Apollo bo tako postal lastnik 80-odstotnega deleža, EBRD pa bo 20-odstotna lastnica banke.

Država bo kupnino od Apolla in EBRD dobila potem, ko bodo izpolnjeni vsi odložni pogoji, vezani na pridobitev soglasij regulatorjev na trgih, kjer deluje banka, ter drugih pogodbenih predpogojev.