Svet

Slovaška namerava sprejeti le krščanske begunce

STA/J.P.
20. 8. 2015, 14.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Slovaška je dala vedeti, da bo v okviru prerazporeditve migrantov v EU sprejela le krščanske begunce. Po mnenju notranjega ministrstva v Bratislavi, ki mora glede na shemo EU sprejeti 200 prosilcev za azil, ne gre za diskriminacijsko odločitev, temveč je cilj zagotoviti vključenost v skupnost.

Reuters

Kot je za britanski BBC povedal tiskovni predstavnik slovaškega notranjega ministrstva Ivan Netik, bi lahko Bratislava sprejela 800 muslimanov.

"A na Slovaškem nimamo nobene mošeje, torej kako bi lahko bili muslimani integrirani, če jim tu ne bo všeč," se je vprašal. "S to migracijo želimo resnično pomagati Evropi, a smo zgolj tranzitna država in ljudje ne želijo resnično ostati na Slovaškem," je dodal.

"Ne gre za diskriminacijo iz verskih razlogov," je še povedal. Muslimanska skupnost na Slovaškem šteje zgolj okoli 2000 pripadnikov, je pojasnil po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

V skladu s shemo EU naj bi na Slovaško v prihodnjih dveh letih preselili 200 migrantov iz sirskih begunskih taborišč v Turčiji ter zatočišč v EU oz. v Italiji in Grčiji.

Notranji ministri EU so minuli mesec dosegli dogovor o razporeditvi približno 55.000 beguncev v prihodnjih dveh letih. Slovenija se je zavezala k sprejemu 250 oseb, od tega 230 beguncev, ki so se zatekli v Italijo in Grčijo, in 20 oseb v okviru sheme za preselitev iz tretjih držav.

Slovaški premier Robert Fico in notranji minister Robert Kalinak sta že pred tem večkrat poudarila, da želi Slovaška sprejeti le krščanske družine iz Sirije, čeprav vlada v Bratislavi formalne odločitve o tem ni sprejela. Kot je povedal Netik, je vlada zgolj vzela na znanje tovrsten predlog notranjega ministrstva.

Muslimanske migrante zavračajo tudi nekatere druge vzhodnoevropske države, navaja dpa in omenja tiste ob Baltiku in Poljsko. Tudi tamkajšnji politiki so namreč v minulih tednih nakazovali, da jim je bolj do krščanskih beguncev, češ da se bodo ti lažje integrirali v njihove države. V Latviji in Estoniji pred prihodom muslimanskih beguncev teče tudi razprava o prepovedi burk.

V Evropski komisiji se o informacijah iz Slovaške niso želeli podrobneje izrekati. Ena izmed tiskovnih predstavnic komisije Annika Bretihard je tako dejala le, da članice EU ne smejo ravnati diskriminacijsko.