Svet

V vodi v Tianjinu za 350-krat presežene ravni cianida

STA
20. 8. 2015, 13.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V vodi blizu kraja smrtonosnih eksplozij v kitajskem pristaniškem mestu Tianjin so odkrili več kot 350-krat višje ravni cianida od dovoljenih, so danes sporočili uradni viri. Eksplozije v skladišču nevarnih snovi so 12. avgusta zahtevale najmanj 114 mrtvih, sprožile pa tudi strahove pred onesnaženjem zraka in vode v 15-milijonskem mestu.

Reuters

Cianid so zaznali na 25 mestih, na katerih na zaprtem območju eksplozij spremljajo stanje vode, presežene vrednosti pa na osmih lokacijah, pri čemer je najvišja za 356-krat presegla standardno raven, je sporočil urad za zaščito okolja v Tianjinu.

Kitajske oblasti so pred tem sporočile, da je bila najvišja presežena vrednost 28-krat višja od standardne, v okoljskem uradu pa danes niso pojasnili, kako je prišlo do tolikšnega povečanja. So pa v uradu še povedali, da so cianid zaznali tudi na šestih izmed 16 pregledanih mest izven zaprtega območja, a je bila njegova raven povsod nižja od dovoljene.

Eksplozije pred tednom dni, ki so na prizorišču pustile opustošenje, so terjale najmanj 114 mrtvih, več kot 60 ljudi še vedno pogrešajo. Sedem trupel oblastem še ni uspelo identificirati. Ker so bile v skladišču, kjer je odjeknilo, shranjene nevarne kemikalije, med njimi 700 ton visoko strupenega cianida, se prebivalstvo boji zastrupitve zraka in vode.

Po eksplozijah so reševalne ekipe okoli 100.000 kvadratnih metrov velikega prizorišča, tako imenovanega jedra, postavile nasipe iz peska in zemlje, s čimer naj bi preprečile iztekanje onesnaževal. Kitajske oblasti pa ob tem vztrajajo, da sta zrak in voda v Tianjinu varna.

Kljub temu lokalno prebivalstvo v to javno izraža dvome, k previdnosti je pozvala tudi okoljevarstvena organizacija Greenpeace.

Kitajski predsednik Xi Jinping in drugi visoki predstavniki so danes zahtevali, da se krivce za katastrofo privede pred roko pravice. Po eksplozijah so sicer po poročanju kitajskih medijev aretirali 10 vodstvenih delavcev podjetja Tianjin Rui Hain International, ki je imelo v lasti skladišče.