Slovenija

Slaba banka ustvarja dobiček

T.C.
5. 8. 2015, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

DUTB je lani z upravljanjem prejetih sredstev ustvarila 129,4 milijona evrov prilivov. Po predlanski 5,8-milijonski izgubi je lani zabeležila 36,4 milijona evrov čistega dobička, izhaja iz danes objavljenega revidiranega poročila, ki je ob zamudi pri revidiranju zaradi prenosa slabih terjatev z Banke Celje napovedano izšlo z zamikom.

STA

Kot so navedli v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), so največji lanski prilivi rezultat prodaje zastavljenih delnic Heliosa Zvonov ena in dva v stečaju v vrednosti 25,9 milijona evrov ter delnic Letrike Zvon ena v stečaju in svetovalne družbe CBH v stečaju v vrednosti 12,5 milijona evrov, pa tudi finančnega prestrukturiranja Adrie Airways, v katerem je ta s prodajo obveznosti in povratnim najemom letal poplačala 18 milijonov evrov dolga.

Arhiv Svet24

Lanski prilivi predstavljajo 11,5 odstotka vseh sredstev, ki jih prejela v upravljanje. DUTB je lani, potem ko se je konec leta 2013 začel prenos slabih sredstev iz NLB in NKBM, prevzela slaba sredstva Abanke in Banke Celje v skupni vrednosti 1,55 milijarde evrov in po prenosni ceni 561,1 milijona evrov. Po tržnih pogojih pa je odkupila še 38,6 milijona evrov slabih posojil Factor in Probanke.

Čeprav sta bila odkupa teh dveh bank manjša, sta omogočila optimizacijo izpostavljenosti do posameznih dolžnikov. A posebnost prenesenih slabih sredstev je v njihovi nehomogenosti, so izpostavili v DUTB. Ta je lani od treh bank prevzela slaba sredstva v obliki posojil, nepremičnin, obveznic in lastniških naložb. V prvi polovici leta so bile prenesene nepremičnine od NKBM, v drugi pa še predvsem slaba posojila od Abanke in Banke Celje.

Knjiženi prenos se je zgodil po vpisu v bilance, dejanski oz. fizični pa se je vrstil postopno. DUTB je od bank prevzela okrog 3100 fasciklov s približno 1,2 milijona stranmi. DUTB je tako najprej pripravila načrt maksimiranja vrednosti sredstev na ravni posameznega dolžnika ali sredstva in šele nato agregatni poslovni načrt. Upravni odbor pa je na tej podlagi lani sprejel poslovni načrt za 2014-2017, ki je upošteval takrat določeno življenjsko dobo DUTB, medtem jo vlada podaljšuje do leta 2022.

STA

Dejanski prenosi slabih sredstev od NLB in NKBM, ki so se nanašali na terjatve do 426 podjetij, so se začeli januarja lani in bili zaključeni maja lani. Za Abanko, ki se je nanašal na 229 dolžnikov, se je končal konec lanskega leta, za Banko Celje s 93 dolžniki pa se je izvršil med koncem lanskega leta in letošnjim marcem.

Glede vrednotenja sredstev je DUTB zapisala, da je po njihovem prevzemu ugotovila razliko med prenosnimi in poštenimi vrednostmi naložb. Razlike je bilo za 68 milijonov evrov oz. 12 odstotkov. Nato so bila odstopanja manjša, tako da je DUTB je pri obveznicah pripoznala 1,4 milijona evrov dobička, pri lastniških naložbah pa 0,9 milijona evrov izgube.

Ob koncu leta 2014 je izvajala prestrukturiranje v 79 družbah, do katerih je imela za 1,1 milijarde evrov bruto terjatev, kateri ocenjena poštena vrednost je znašala 643,5 milijona evrov. Razlika v višini dobrih 40 odstotkov kaže, da je pri dolžnikih v prestrukturiranju pričakovati precej višje poplačilo kot pri dolžnikih, kjer je strategija unovčevanje zavarovanj. To je konec leta izvajala pri 496 dolžnikih.

dutb.si