Slovenija

Šentjurska Meja v roke DUTB in Poštne banke Slovenije

STA/M.J.
3. 8. 2015, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Šentjurska Meja, znana predvsem po proizvodnji jajc in jabolk, dobiva nova lastnika. To bosta z vplačilom vložkov v višini 25.000 evrov postala DUTB in Poštna banka Slovenije, potem ko so delničarji na današnji skupščini najprej potrdili zmanjšanje osnovnega kapitala in razveljavili vse obstoječe delnice.

Nikola Miljković/M24

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo s stvarnim vložkom vplačala 23.230 evrov, Poštna banka Slovenije pa 1770 evrov, je za STA po skupščini povedal direktor Meje Roman Gregorn.

Meja je bila sicer doslej v lasti Poslovnega sistema Zupancin Avta Celje, oba sta pristala v stečaju, mali delničarji pa imajo tri odstotke lastništva.

Skupščina družbe je danes najprej sprejela sklep o zmanjšanju osnovnega kapitala na ničlo, in sicer za 1,9 milijona evrov, kolikor je znašal prenesena izguba. Po zmanjšanju in razveljavitvi vseh obstoječih delnic so potrdili povečanje osnovnega kapitala z denarnimi vložki v višini 25.000 evrov, ki jih bosta zagotovila DUTB in Poštna banka Slovenije.

Povečanje osnovnega kapitala na 25.000 evrov (vsaka delnica bo vredna en evro) bo v veljavo stopilo z dnem pravnomočnosti sklepa o vpisu zmanjšanja in povečanja osnovnega kapitala v sodnem registru.

Sledilo bo dodatno povečanje osnovnega kapitala v skupnem znesku do največ 1,1 milijona evrov s stvarnimi vložki, in sicer z izdajo največ 1.105.618 novih delnic. Tudi tu bosta sodelovala DUTB in Poštna banka Slovenije, ki bosta v kapital pretvorili svoje terjatve.

Osnovni kapital bo po tem povečanju znašal najmanj 985.618 evrov in največ 1,13 milijona evrov ter bo razdeljen na največ 1.130.618 navadnih delnic: pripadajoči znesek nove delnice je en evro, medtem ko je emisijska vrednost pet evrov.

DUTB ima do Meje največ terjatev, in sicer 6,17 milijona evrov, medtem ko jih ima Poštna banka Slovenije za 463.899 evrov.

DUTB bo tako postala največja lastnica Meje, v lasti bo namreč imela največ 1.028.301 navadnih delnic, medtem ko bo Poštna banka Slovenije lastnica do največ 77.317 delnic. Obe morata terjatve v kapital prenesti najkasneje do 15. oktobra.

Meja je postala insolventna lani, ko je bila pozvana k plačilu poroštev za obveznost Poslovnega sistema Zupanc, ki jih je bilo za skoraj 11 milijonov evrov. Tako je lani stekel postopek prisilne poravnave, ki pa ni bil izpeljan, saj so aprila na predlog DUTB dali prednost izvensodnemu prestrukturiranju.

"Prestrukturiranje obveznosti družbe je nujno potrebno, ker poroštva še vedno učinkujejo in je družba glede na izkazane finančne kazalnike insolventna. Konec marca je prezadolženost znašala 4,7 milijona evrov, kapitalska neustreznost pa 5,6 milijona evrov," so navedli v Meji.

Meja je imela konec marca 8,9 milijona evrov izgube, ki izvira iz slabitve finančnih naložb in odhodkov iz naslova poroštev za obveznosti matične družbe.

Družba bo s konverzijo terjatev upnikov v kapital pridobila 1,1 milijona evrov osnovnega kapitala in 5,5 milijona evrov dodatnih rezerv ter tako pokrila izgubo iz prejšnjih let in postala kapitalsko ustrezna.

Delničarji so danes v nadzorni svet družbe imenovali predstavnico DUTB Andrejo Kranjc in Zorana Lična iz Poštne banke Slovenije. Iz nadzornega sveta pa so odpoklicali Darka Zupanca, saj je vodstvo družbe ocenilo, da ni primeren za nadzornika, ker je bil lastniško in upravljavsko vpleten v družbe skupine Poslovni sistem Zupanc.

Skupščina je za revizorja letošnjega poslovanja imenovala družbo Plus revizija, upravi pa je podelili razrešnico za delo v letu 2014.