Svet

Makedonija zaradi navala migrantov razglasila izredne razmere

STA/M.J.
20. 8. 2015, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Makedonija je danes na svoji južni meji z Grčijo zaradi izjemnega navala migrantov razglasila izredne razmere in bo za pomoč pri obvladovanju razmer vpoklicala vojsko, je sporočila vlada v Skopju.

Reuters

"Zaradi vse večjega pritiska na južni meji (...) ocenjujemo, da je na območju, kjer smo registrirali množične nezakonite prehode meje z grške strani, potreben večji in učinkovitejši nadzor," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisali v izjavi.

V skladu z zakonodajo razglasitev izrednih razmer pomeni možnost posredovanja vojske. Kot pričakuje vlada, bo sodelovanje vojske tako okrepilo varnost lokalnega prebivalstva kot tudi pripomoglo k boljši obravnavi migrantov.

Migranti v Makedonijo prispejo iz sosednje Grčije, ki se v zadnjih mesecih sooča z izjemnim navalom migrantov. Pred Makedonije nato potujejo v Srbijo, zadnjo postajo pred Madžarsko in s tem schengenskim območjem brez nadzora na mejah.

O posebej kritičnih razmerah v Makedoniji poročajo iz mesta Gevgelija, kjer se tisoči migrantov želijo vkrcati na vlak proti Srbiji. Na železniški postaji vladajo kaotične razmere in makedonska policija je tja napotila dodatne enote.