Slovenija

Fištravec o polletnih uspehih, nič o spodrsljajih

STA/J.P.
10. 7. 2015, 11.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Mariborski župan Andrej Fištravec in njegovi sodelavci so danes predstavili rezultate svojega dela v prvem polletju letošnjega leta. Kot je dejal župan, so se v začetku mandata soočili s številnimi izzivi predvsem na gospodarskem področju. Nekaterih spodrsljajev, predvsem neuspelih napovedanih investicij tujih vlagateljev, se niso dotaknili.

Mediaspeed

Po predstavitvi dosežkov vodstva mestne občine so sicer ostala neodgovorjena številna novinarska vprašanja.

Tako svetovalec mariborskega župana, v javnosti znan tudi kot župan v senci, Marko Kovačič, kljub številnim obiskom na Kitajskem za zdaj ni znal postreči s konkretnimi rezultati teh potovanj. Veliko je bilo sicer podpisanih mednarodnih memorandumov, načrtujejo nadaljnja sklepanja sodelovanj z nekaterimi mesti v Evropi in Aziji, izdelan je bil koncept mednarodnega sodelovanja za spodbujanje gospodarske aktivnosti.

Med uspešnimi projekti je naštel urejanje zadev na Piramidi, reševanje zadev okoli Športnega centra Pohorje, Festival Lent, razvoj letališča, pripravo lokalnega programa kulture ter pripravo prometne strategije.

Je pa Kovačič poudaril uspešno poslovanje javnih podjetij, ki so v prvih petih mesecih v primerjavi z enakim obdobjem lani ustvarila za 261 odstotkov višje presežke prihodkov nad odhodki kot v enakem obdobju lani. Izdelali so tudi koncept delovanja krožnega gospodarstva, s katerim želijo uskladiti dejavnosti javnih podjetij in jih spodbuditi k povečevanju tržnih dejavnosti.

Fištravec je ponosen, da se je njegovi ekipi kot prvi v zgodovini mesta uspelo intenzivno ukvarjati z gospodarstvom, zelo pomembno se mu zdi razvijanje novih instrumentov za urejanje komunalne dejavnosti, saj povezujejo vse akterje. Med uspešnimi projekti je naštel urejanje zadev na Piramidi, reševanje zadev okoli Športnega centra Pohorje, Festival Lent, razvoj letališča, pripravo lokalnega programa kulture ter pripravo prometne strategije.

"Zelo pomembno se mi zdi tudi, da sem začel svoj mandat brez kakšnega kadrovskega cunamija. Skušamo delovati povezovalno, tako znotraj mestne uprave kot tudi javnih podjetij in zavodov v mestu," je dejal Fištravec in dodal še to, da je Maribor postal tudi zastavonoša boja za višino državnega financiranja povprečnine.

Župan je v bran vzel tudi Kovačiča in dejal, da so danes želeli predstaviti zgolj aktivnosti v tem polletju in spomnil, da so šele v letošnjem proračunu uveljavili novo postavko za pospeševanje gospodarstva, visoko okoli pol milijona evrov, zato so se ukvarjali predvsem s podlagami za to, kako bodo ta denar porabili.

Direktor mestne uprave Bojan Babič je v zvezi z likvidnostjo občine dejal, da zelo natančno nadzorujejo tako prihodke kot odhodke, in slednje prilagajajo prihodkom. Ker to za zdaj uspešno regulirajo, trenutno ni potrebe po morebitnem likvidnostnem kreditu, o katerem so pred časom že razmišljali. "Občina je likvidna in izpolnjuje vse svoje obveznosti," je zagotovil Babič.