Slovenija

NKBM po petih mesecih posluje pozitivno

STA/J.P.
10. 7. 2015, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nova kreditna banka Maribor (NKBM), ki je nedavno dobila nove zasebne lastnike, je v prvih petih mesecih letos nadaljevala s pozitivnim poslovanjem. Že prvo četrtletje je banka sklenila z 11,9, na ravni skupine pa z 12,3 milijona evrov čistega dobička. Dobičkonosno je mariborska banka poslovala tudi ob koncu maja, so sporočili iz NKBM.

sta

Nerevidirano poročilo o poslovanju v prvem polletju bo banka objavila predvidoma konec julija, s petmesečnimi rezultati pa so se nadzorniki pod vodstvom Petra Kukovice seznanili na četrtkovi seji. Ob tem so se seznanili še s procesom prodajnega postopka banke in aktivnostmi v zvezi s prestrukturiranjem skupine.

Kot je po seji povedal prvi nadzornik, je uspešno in stabilno poslovanje banke in skupine v aprilu in maju dober obet za prihodnost. Nadzorni svet se je seznanil s poročilom uprave o procesu privatizacije in s podpisom pogodbe z ameriškim skladom Apollo in Evropsko banko za obnovo in razvoj (EBRD). Glede na predstavitev in dane zaveze,povezane z razvojem banke, ter izraženimi ambicijami obeh investitorjev si lahko v NKBM v prihodnje po njegovem obetajo uspešen razvoj.

Na področju poslovanja s pravnimi osebami in samostojnimi podjetniki je bilo glede na povprečje letošnjega leta odobrenih in obnovljenih za dobro tretjino več kreditov in izdanih za dobro četrtino več garancij.

"Z močnim, stabilnim in ambicioznim lastnikom lahko pričakujemo hitro rastočo, stabilno in odlično upravljano banko, za katero lahko ocenimo, da bo po umiku omejitev, povezanih z državno pomočjo, povečala tržni delež in dokazala svoj potencial tako svojim obstoječim kot novim komitentom ter poslovnim partnerjem," je dejal Kukovica. V nadzornem svetu po njegovih besedah pričakujejo, da bosta nova investitorja s svojimi izkušnjami prispevala tudi h krepitvi upravljanja s tveganji in nedonosnimi terjatvami skupine.

Predsednik uprave NKBM Robert Senica je dejal, da so bili poslovni rezultati ob koncu maja pozitivni in so presegli načrtovane. V maju je bila opazna povečana aktivnost pri sklepanju novih poslov tako na področju poslovanja s prebivalstvom kot tudi na področju poslovanja s pravnimi osebami.

Glede na povprečje letošnjega leta je banka v maju odobrila slabo petino več potrošniških in za dobro tretjino več stanovanjskih kreditov. Na področju poslovanja s pravnimi osebami in samostojnimi podjetniki je bilo glede na povprečje letošnjega leta odobrenih in obnovljenih za dobro tretjino več kreditov in izdanih za dobro četrtino več garancij.

Ob aktualnih dogodkih v banki je Senica še poudaril, da ga veseli, da investitorja na naložbo v NKBM gledata dolgoročno in se zavedata, da bo za razvojni preobrat potrebnih kar nekaj let. Sodelavci v banki so po njegovih besedah po obdobju negotovosti glede lastništva zadovoljni in pripravljeni na sodelovanje pri razvojnih načrtih.

Glede na povprečje letošnjega leta je banka v maju odobrila slabo petino več potrošniških in za dobro tretjino več stanovanjskih kreditov. 

"Apollo je finančno stabilen, ugleden in izkušen investitor, ki lahko prispeva k razvoju banke, utrjevanju tržnega deleža in zagotavljanju široke ponudbe za obstoječe in nove komitente. Podobno velja za EBRD, ki je specializirana za naše področje, pa tudi že delujoča na našem trgu in ga dobro pozna," pravi Senica.

Sicer pa banko in investitorja čaka še kar nekaj korakov do dokončnega zaključka prodaje, med drugim pridobivanje dovoljenj nadzornih organov, plačilo kupnine ter prenos in vpis lastniškega deleža. Ne glede na te postopke NKBM še naprej uresničuje zaveze, dane Evropski komisiji, in tako med drugim nadaljuje postopke v zvezi z likvidacijo lizinških hčerinskih družb in družbe Adria Abwicklungs, v katero se je preoblikovala Adria Bank po prenehanju poslovanja.

Tudi postopek prodaje KBM banke v Srbiji in evalvacija možnih scenarijev integracije Poštne banke Slovenije v NKBM še potekata, so sporočili iz banke.