Svet

Kerry ob obletnici genocida v Srebrenici pozval h kaznovanju odgovornih

STA/J.P.
10. 7. 2015, 10.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ameriški državni sekretar John Kerry je ob dvajseti obletnici genocida v Srebrenici sporočil, da morajo biti odgovorni za pokol 8000 ljudi na vzhodu Bosne in Hercegovine kaznovani, žrtev pa se je potrebno spominjati tako kot vseh vojnih žrtev, vsak dan, ne le na obletnico.

Reuters

"Odkritje tega brezvestnega zločina proti človeštvu, trupel nametanih v množična grobišča, je pretresla zavest sveta. Obletnica je mogočen opomin na to, da se je potrebno soočiti z zlom v vseh oblikah in se postaviti za človekove pravice in dostojanstvo," je ob obletnici poudaril Kerry.

Državni sekretar ZDA je obljubil, da njegova država ostaja neomajen partner prebivalcem Bosne in Hercegovine pri vzpostavljanju varnosti skozi daytonski mirovni sporazum in pri nudenju gospodarske pomoči ter tehničnih nasvetov, ko se država premika od konflikta do okrevanja in razvoja.

"Naš cilj je podpora napredku v smeri stabilne in cvetoče Bosne in Hercegovine v regiji, kjer lahko državljani živijo kot sosedje v miru in ob spoštovanju pravic vseh. Ko se spominjamo genocida v Srebrenici, častimo spomin na žrtve s potrjevanjem odločnosti, da preprečimo ponovitev takih tragedij," je še sporočil državni sekretar ZDA.