Slovenija

Državo naj bi oškodovali za približno pol milijona evrov

STA/J.P.
10. 7. 2015, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Specializirano državno tožilstvo je po podatkih časnika Delo vložilo zahtevo za uvedbo sodne preiskave v primeru izvajanja zakona o razvojni podpori Pomurju, v kateri so pod drobnogled vzeli nekdanjega državnega sekretarja Andreja Horvata in še šest ljudi.

Thinkstock

Na tožilstvu so potrdili, da so zahtevo za preiskavo vložili zoper sedem ljudi, in sicer zaradi kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic in pomoči k temu. Čeprav na tožilstvu o imenih ne govorijo, so po podatkih Dela v tožilski zahtevi med drugimi imena, ki so zaokrožila v javnosti že ob izbruhu afere.

Poleg nekdanjega državnega sekretarja Horvata še nekdanja zaposlena na Pristopu Andrej Drapal in Uroš Hakl (solastnik družbe Dober Večer, ki je oktobra lani kupila časnik Večer), direktor Oikosa Jurij Kobal in direktor Pribinovine Goran Milošević. Preden preiskovalni sodnik odloči, ali bo ugodil tožilsko zahtevi, mora sicer osumljene še zaslišati.

Horvat se je v letih 2011 in 2012 znašel sredi kriminalistične preiskave zaradi nepravilnosti pri delitvi razvojnih sredstev Pomurju v obdobju 2010-2015. Drapalu, Miloševiću in Kobalu je domnevno omogočil, da so dobili posel turističnih, marketinških in drugih storitev na račun proračunskih sredstev.

Vlada Boruta Pahorja je Horvata, ki je pripravil javna naročila in takrat vodil projektno pisarno vlade v Pomurju, razrešila s položaja državnega sekretarja v premierovem kabinetu.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so oktobra 2011 skupaj z drugimi kriminalisti in policisti več policijskih uprav izvedli 13 hišnih preiskav na območju Policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana, kjer so iskali dokaze o spornih poslih.

Osumljeni naj bi z domnevno spornimi posli državo oškodovali za približno pol milijona evrov, zaradi prekinitve pogodbe pa je pri poskusu ostalo oškodovanje za še slab milijon evrov.

Aprila 2012 so v drugem delu preiskave za kratek čas pridržali Drapala, v zvezi s preiskavo, ki se je osredotočala na uporabo proračunskih sredstev in izvedbo javnih naročil od konca 2009 do konca 2011, pa so omenjali tudi Hakla in Miloševića.

Že spomladi 2011 je takratna ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan odredila revizijo obeh razpisov in nekaterih pogodb v okviru t.i. pomurskega zakona. Zaradi domnevnih nepravilnosti je pogodbe, sklenjene s podjetji Pribinovina (okoli 100.000 evrov), Oikos (okoli milijon evrov) in Pristop (okoli 600.000 evrov), zamrznila.

Osumljeni naj bi z domnevno spornimi posli državo oškodovali za približno pol milijona evrov, zaradi prekinitve pogodbe pa je pri poskusu ostalo oškodovanje za še slab milijon evrov.

NPU je aprila 2013 ovadila šest ljudi zaradi suma zlorabe uradnega položaja in pomoči pri kaznivem dejanju, tožilstvo pa je po preučitvi ovadbe in dokazov očitno presodilo, da je treba sodno preiskavo zahtevati za sedem ljudi.