Svet

V stampedu več deset mrtvih

STA/J.P.
10. 7. 2015, 08.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V mestu Mymensingh v Bangladešu je danes med brezplačnim razdeljevanjem oblačil najrevnejšim umrlo najmanj 23 ljudi. "Doslej smo našli 23 trupel. Večina mrtvih je revnih in izčrpanih žensk," je povedal načelnik mestne policije Moinul Haque. Ranjene naj bi bile štiri osebe. Policija ocenjuje, da bo število smrtnih žrtev še naraslo.

Twitter

Do stampeda v severnem mestu Mymensingh, ki leži ob reki Brahmaputra, je prišlo, ko je množica ljudi, ki se je še pred zoro zbrala pred tovarno, na silo skušala priti v tovarniški kompleks skozi majhna vrata, poročajo lokalne policijske oblasti.

Policija je aretirala lastnika tovarne in še šest drugih oseb, ker niso poskrbeli za javno varnost.

Televizijski posnetki prizorišča kažejo, kako ob vhodu v tovarno, ki proizvaja tobak za žvečenje, leži več sto raztrganih in s krvjo poškropljenih sandal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Nekateri ljudje so trupla svojcev odnesli, še preden je na prizorišče prišla policija," je povedal policijski uradnik Kamrul Islam s policijske postaje v bližini tovarne.

Policija je aretirala lastnika tovarne in še šest drugih oseb, ker niso poskrbeli za javno varnost.

Po ocenah policije se je še pred 5. uro zjutraj po lokalnem času pred tovarno zbralo okoli 1500 ljudi, potem ko so lastniki skladno z islamskim ritualom napovedali brezplačno delitev oblačil revnim.

Bogati Bangladežani v času muslimanskega svetega meseca ramazana namreč pogosto delijo svoja oblačila revnim. A razdeljevanje je v minulih letih večkrat privedlo do smrtonosnih stampedov.

Tako je v podobnem stampedu v tovarni oblačil v severnem mestu Tangail leta 2002 umrlo okoli 40 ljudi.

Varnost v tovarnah je v Bangladešu velika težava; aprila 2013 se je denimo zrušil tovarniški kompleks proizvodnje oblačil, pri čemer je umrlo več kot 1100 ljudi. Nesreča velja za eno najhujših industrijskih nesreč v zgodovini.