Slovenija

Lansko poletje črni oblaki, letos spodbudnejše

Tilen Pajek
10. 7. 2015, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Če so se prejšnje poletje nad solinami zgrinjali črni oblaki, je letošnji vstop v sezono veliko spodbudnejši. Lansko katastrofalno leto želijo čim prej pozabiti in se v celoti posvetiti novemu. Solinarske bazene so že zavzeli solinarji, ki že pridno pobirajo sol.

Tilen Pajek

Po dežju posije sonce, pravi vsem znani pregovor. Čim več sonca pa si letos želijo tudi solinarji, saj brez primernih naravnih pogojev ne morejo pridelati soli. Lani so številne padavine in nizke temperature postavile negativne rekorde. Sezona se je končala s praznimi vozički in praktično brez zrna soli. Pojav je presenetil tudi starejše prebivalce, ki so na solinarskih poljih preživeli številna poletja. Letošnja sezona pa je prinesla spodbudno upanje, da bo tokrat drugače.

USPEŠEN ZAČETEK

Da so prvi poletni dnevi uspešni, je za Svet24 potrdi tudi namestnik direktorja Soline d.o.o. Andrej Sovinc: »Sezona se je začela dobro. Tudi vmesno krajše obdobje s padavinami ni pokvarilo zalog slanice. Tudi v prihodnje pričakujemo, da prihajajoče plohe ne bodo vplivale na nadaljnjii potek pridelave.« Napovedi so težke oziroma dokaj nehvaležne, saj ima narava vedno svojo moč. Trenutni podatki pa so seveda spodbudni, saj naj bi s takšnimi rezultati dosegli kakovostno sol in zadostno količino.

PRIMANjKLJAJ POKRILI Z ZALOGAMI

Priprava zalog in sodelovanje s solinarji pri pridelavi sta ključnega pomena, pravi Sovic in dodaja: »Pridelava soli v Sečoveljskih solinah poteka na tradicionalni način. Večstoletne izkušnje solinarjev upoštevamo tudi pri pripravi zalog soli; že stari solinarji so vedeli, da mora biti zalog za dve sezoni. Tako da je bila lanska "ničla" pokrita s preteklimi zalogami.« Ob solinarskih hiškah se to sezono nabirajo zajetni beli kupčki, solinarji pa kljub vročinskemu valu s klobukom in »cokljami« oziroma »taperini« marljivo opravljajo svoje delo. Kot nam je povedal eden od solinarjev se s tem poklicem ukvarjajo že cele družinske generacije. Tudi sam je moral prevzeti delo svojega »nonota«: »Rad sem na solinah. Gre za družinsko tradicijo. Stati na vročini in pobirati sol je po lanskih izkušnjah pravi užitek.« Na delovno mesto se mora po odločitvi inšpektorata odpraviti po novo zgrajenem mostu, saj je star zaprt.

UPAJO NA 4.000 TON SOLI

Deluje, kot da birokratski zapleti in različni interesi pozabljajo na pomembnost tega kraja oziroma na delo vseh generacij, ki so ga skozi dolga stoletja opravile. Kljub temu pa so Soline danes podjetje, ki mora zagotoviti nekaj poslovnih rezultatov. Tega se zaveda tudi vodstvo, ki letos načrtuje 2000-tonski kupček in skrito upa, da bo ob koncu leta številka še višja, morda okrog 4000 ton.