Zanimivosti

Genij brez primere

Urban Klančnik
10. 7. 2015, 11.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

10. julija 1856 se je rodil srbsko-ameriški izumitelj Nikola Tesla, ki je tudi vir raznih teorij zarot.

Wikipedija

Nikola je bil sin Ličana Milutina Tesle in Georgine-Đuke Mandić. Njegov oče je bil srbski pravoslavni duhovnik metropolije v Sremskih Karlovcih, izobraženec, mislec in tudi pisatelj ter pesnik, ki je imel bogato knjižnico. Mati Đuka je pokazala izumiteljski dar pri izdelavi priročnih priprav v gospodinjstvu in na polju. V Smiljanu je obiskoval štiriletno osnovno šolo in v Gospiću triletno nižjo realko. Jeseni 1875 se je vpisal na avstrijsko tehniško visoko šolo v Gradcu in začel študirati elektrotehniko.

Leta 1882 je izumil večfazni motor. Malo pozneje je odšel v Maribor. Nato pa je zaradi očetove želje nadaljeval študij v Pragi. Po očetovi smrti je zapustil univerzo. V letu 1881 je odšel v Budimpešto. Tu je Tesla tudi nenadoma zaznal izredno povečanje občutljivosti svojih čutil, predvsem sluha. Opisano Teslino stanje je verjetno botrovalo še enemu njegovih največjih odkritij. Utrnila se mu je zamisel o vrtilnem magnetnem polju, na podlagi katerega je zasnoval svoje generatorje.

Leta 1884 je odšel v ZDA. Tam se je zgodila 'velika vojna' med njim in Edisonom zaradi enosmernega in dvosmernega toka. Zmagal je Tesla, ki je podpiral dvosmerni tok. V svojem 81. letu starosti je izjavil, da je izdelal dinamično teorijo gravitacije. Teorije ni nikoli objavil. Tesla je prav tako trdil, da je raziskoval orožje z delovanjem na daljavo. Nekateri verjamejo, da so mu vsi ti izumi dejansko uspeli, a jih je ameriška vlada skrila. Tesla je umrl zaradi srčne kapi 7. januarja 1943 v New Yorku.