Premoženje

Zlato – res varuje pred inflacijo?

Luka Gubo
24. 5. 2016, 18.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Mnogi menijo, da zlato dobro varuje pred inflacijo. Ta argument pogosto uporabljajo tržniki zlata kot glavno prednost, zakaj bi moral vsak imeti v lasti nekaj zlata (po možnosti kupljenega od njih v fizični obliki).

Profimedia
Vrednost zlata je tako po upoštevani inflaciji upadla za neverjetnih 90 odstotkov!

Finančni trgi
Avtor: Luka Gubo, kvantitativni analitik pri podjetju Finančni trgi, d. o. o., in upravljavec sklada FT Quant. Ima izkušnje na področju razvoja kvantitativnih modelov in investicijskih strategij.

Odgovor na to, ali zlato dobro varuje pred inflacijo, je malce bolj kompleksen, kot bi ga radi nekateri prikazali. Poglejmo si dejstva. 

Zlato dolgoročno ščiti pred inflacijo ... 

Če želite svoje premoženje zapustiti svojim prapravnukom, potem je zlato ena izmed možnih izbir. Na zelo dolgo obdobje (100 let), zlato res ohranja svojo vrednost. 

Dober primer je cena avtomobila v dolarjih in v zlatu. Fordov avtomobil je bil v letu 1920 vreden 600 ameriških dolarjev, torej okoli en kilogram zlata. Danes je cena povprečnega avtomobila okoli 30.000 dolarjev, medtem ko je cena v zlatu ostala približno nespremenjena – približno toliko tehta en kilogram zlata. 

… na kratek do srednji rok pa je čista špekulacija! 

Stoletnega horizonta resda nimamo vsi. Prav zaraditega pa zlato ni smiselna naložba za obrambo pred inflacijo. V vmesnem obdobju je cena zlata močno narasla v sedemdesetih, nato pa v osemdesetih letih izgubila več kot polovico vrednosti. 

Visoka rast med letoma 1970 in 1980 je pogostokrat glavni argument, ki naj bi nas prepričal v to, da zlato raste takrat, ko je inflacija visoka. V tem obdobju je inflacija v ZDA res poskočila nad 10 odstotkov, cena zlata pa je narasla s 40 dolarjev za unčo na vsega 700 dolarjev za unčo. 

Sledil je kolaps cen zlata (in tudi srebra). Najvišjo ceno je zlato doseglo v letu 1980, ko je preseglo 800 dolarjev na unčo, nato pa je cena hitro padla pod 400 dolarjev. Zlato je izgubljalo vrednost vse do leta 2001, ko se je začela vnovična večja rast. Takrat je bila cena okoli 250 dolarjev. 

In zdaj zanimivost, ki vam jo ljubitelj zlata najbrž ne bo povedal – v vmesnem obdobju od leta 1980 do 2000 je bila povprečna inflacija višja od 5 odstotkov na letni ravni, cena zlata pa je padla z 800 na 250 dolarjev. Je to res dobra zaščita pred inflacijo? 

Kupna moč denarja ob 5-odstotni inflaciji v 20 letih upade za ogromnih 65 odstotkov, cena zlata pa je imela v tem istem obdobju 70-odstotno izgubo. Vrednost zlata je tako po upoštevani inflaciji upadla za neverjetnih 90 odstotkov! 

graf
Gibanje vrednosti zlata.

Kaj zares vpliva na gibanje zlata? 

Zlato nas lahko varuje pred nizkimi realnimi obrestnimi merami. Realne obrestne mere so obrestne mere (oz. zahtevanadonosnostna obveznice), ki jim odštejemo inflacijo. Najpogosteje se uporabljajo obrestne mere na ameriške državne obveznicez dospetjem 10 let. Ko so obrestne mere višje od inflacije, je zlato nezanimiva naložba, ko začnejo v primerjavi z inflacijo upadati, pa zlato pridobi sijaj.  

Na grafu vidimo prav to dinamiko – ko realne obrestne mere postanejo nizke ali negativne, je cena zlata v močnem trendu rasti. Ko pa se realne obrestne mere obrnejo navzgor in postanejo visoke, je cena zlata v padajočem trendu. Na grafu so realne obrestne mere označene z zeleno črto (desna os v odstotkih), cena zlata z modro črto (leva os) in indeks potrošniških dobrin oz. inflacija z rdečo črto (leva os).