Pretresljivo

FOTO: "Ne vem, kako sem preživel"

uk
26. 8. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po svetu še zmeraj odmeva katastrofalen potres v osrednji Italiji. Dnevna svetloba je pokazala grozljivo razdejanje, na plan pa prihajajo tudi zgodbe ljudi, ki so ostali ujeti v ruševinah in preživeli.

Reuters
Reševalci so na nekatera področja morali priti peš in praktično brez opreme.

Takšna je zgodba desetletne deklice, ki je bila 17 ur ujeta pod ruševinami v mestu Pescara del Tronto. Deklico je najprej slišal eden od reševalcev. V videu, ki ga je posnel eden od očividcev, je slišati, kako reševalec zavpije ljudem okoli sebe, naj bodo tiho, da nekaj sliši. Nato je zagledal dekličine noge in začeli so jo reševati. Že po nekaj minutah so deklico uspeli rešiti in jo odpeljali v bolnišnico.

Po prvih informacijah naj ne bi utrpela hujših poškodb. Za reševalce in prebivalce popolnoma uničenega Pescara je bil to izjemno čustven trenutek in pomembna zmaga za opustošeno mesto. Na žalost reševalci izpod ruševin v devetdesetih odstotkih potegnejo trupla. Potres je bil namreč še posebej smrtonosen, saj se je zgodil ob tretji uri zjutraj, ko je večina ljudi spala. »Rešili smo desetletno deklico in jo odpeljali v bolnišnico. Kar zadeva ostalo, pa vidite, kakšno je mesto,« je v solzah dejal vodja gasilske enote Danilo Dionisi.

Youtube
V mestu Pescara del Tronto so reševalci rešili desetletno deklico, ki je bila 17 ur ujeta pod ruševinami.

Iskanje preživelih

Čeprav je vse manj možnosti, da bi še našli preživele, pa reševalci vendarle še niso obupali. Ob takšnih naravnih katastrofah je možnost, da bi bile osebe pod ruševinami še žive po 24 urah, zelo majhna, ampak tudi to je mogoče. »Devetdeset odstotkov ljudi, ki jih potegnemo izpod ruševin, je mrtvih, a nekateri preživijo, in zato smo tu,« je dejal prostovoljec Christian Bianchetti, ki pomaga reševalcem v porušenem mestu Amatrice. Italijanski premier Matteo Renzi, ki je obiskal porušeno območje, je dejal, da nobena zgradba, nobena družina, nobeno mesto ne bo pozabljeno. Med smrtnimi žrtvami je na žalost tudi ogromno otrok. V tem delu Italije ima namreč mnogo Italijanov tako imenovane druge domove, kamor se umaknejo med poletnimi počitnicami iz večjih mest.

Reuters
V devetdesetih odstotkih so reševalci izpod ruševin potegnili trupla.

Pet trupel v hotelu

V hotelu v Amatriceju je bilo približno 70 gostov in med potresom jih je umrlo vsaj pet. Med umrlimi je bil tudi 11-letni deček, ki je sprva še kazal znake življenja, a ko so ga potegnili izpod ruševin, je bil že mrtev. Eden od očividcev je povedal, da so takoj po potresu slišali vpitje otroka pod ruševinami in vsi so začeli kopati kar z golimi rokami, a je bilo za fanta prepozno.

Podobno zgodbo ima tudi 69-letni Guido Bordo, ki se je obupano trudil, da bi odkopal svojo sestro in njenega moža, a mu ni uspelo. Prva smrtna žrtev, ki so jo omenjali lokalni mediji, pa je še posebej pretresljiva. Gre namreč za 18-mesečno Marisol Piermani, ki jo je pokopalo v njeni zibki. Njena starša sta trenutno v bolnišnici. Žalostno je, da se je družina preselila v L'Aquilo leta 2009, ko jim je drug potres uničil hišo.

Reuters
Ljudje so tudi z golimi rokami reševali svoje bližnje, sosede in prijatelje.

Reševanje

Reševalci so imeli in še imajo zelo velike težave z dostopnostjo. Večina ekip se je namreč morala na prizadeta območja odpraviti kar peš, saj gre za dokaj odročna področja z ozkimi cestami ali mostovi, ki so jih zasule ali porušile ruševine. Prav zaradi tega so nekatere ekipe na prizorišče prišle šele kakšno uro, celo uro in pol po potresu. Nekateri predeli pa so še zmeraj odrezani od sveta.

Poskušali so jih rešiti

Žalostna je tudi zgodba štiričlanske družine, ki jo je zasulo v Amatriceju. Sosedje, med njimi sta bila tudi dedek in babica, so poskušali kar z golimi rokami odkopati otroka in njuna starša, a je bilo za družino prepozno. Tako kot pri dečku v hotelu so tudi tu najprej slišali krike izpod ruševin. Eden od preživelih je moški z imenom Marco, ki je dejal, da se je vse zgodilo neverjetno hitro. »V desetih sekundah se je vse podrlo in sploh ne vem, kako sem preživel,« je dodal. Čeprav je časa vse manj, pa obstaja upanje, da bodo reševalci izpod ruševin vendarle še potegnili preživele.

Reuters
Od mesta Amatrice ni ostalo praktično nič.