Povezano

FOTO: Poglejte, zakaj je Erdogan tako zadovoljen

T.L.
26. 8. 2016, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Devet mesecev pred rokom so zaključili tretji most čez morsko ožino Bospor, ki se ponaša z zavidljivimi karakteristikami.

Reuters
Erdogan je zadovoljen.

V Istanbulu so svečano odprli tretji most preko Bosporja, ki se imenuje Yavuz Sultan Selim po sultanu iz 16. stoletja in povezuje evropski in azijski kontinentGre za enega od najširših mostov na svetu in hkrati tudi najdaljšem visečem mostu, ki bo imel tudi železniški sistem. Most je dolg 2,1 kilometra, širok 59 metrov, nosilni stebri so visoki 322 metrov, njihov razpon pa je 1408 metrov. Most ima osem prometnih pasov in dvoje tirnic. 

Reuters
Tretji most čez morsko ožino Bospor.

Svečanosti se je udeležil tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki po spodletelem julijskem vojaškem udaru "čisti" državo in njene ustanove vseh drugače mislečih. Poleg Erdogana so na svečanosti tudi premier Binali Yildirim in številni turški ministru, predsedujoči predsedstva Bosne in Hercegovine Bakir Izetbegović, makedonski predsednik Gjorge Ivanov, bolgarski predsednik Bojko Borisov, namestnik srbskega premiera Rasim Ljajić in številni drugi.  Podatkov o udeležbi slovenskih predstavnikov na slovesnosti, nimamo. 

Pred zgradbo policije v mestu Cizre na jugovzhodu Turčije je davi eksplodiral avtomobil bomba. Po zadnjih podatkih je bilo ubitih najmanj 11 policistov, najmanj 78 ljudi je ranjenih. Večnadstropna zgradba naj bi bila v ruševinah. Odgovornost za napad je prevzela Kurdska delavska stranka (PKK). (STA)

Zaključili devet mesecev pred rokom

Izračuni kažejo, da naj bi s tretjim mostom čez morsko ožino Bospor s stroški energije in porabe časa prihranili 1,75 milijarde ameriških dolarjev. Načrtovali so, da bo most zgrajen v 36 mesecih, pa so prehiteli zadane roke in ga končali v 27 mesecih. Investicija je vredna tri milijarde dolarjev. 

Vlada je predvidela, da bo most dnevno uporabljalo 135.000 vozil. Vozniki, ki bodo z avti prečkali most z evropske na azijsko stran, bodo morali plačevati 3,4 dolarjev uporabnine. Most bo na povezoval četrt Sariyer na evropskem delu s četrtjo Poyrazkoy na azijskem delu Istanbula.  

Reuters

Reuters