13. izbor

FOTO: Izbrana je najboljša kranjska klobasa!

Alesh Maatko
25. 8. 2016, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Sori pri Medvodah, v Hiši kulinarike Jezeršek, je potekalo tradicionalno državno tekmovanje za najboljšo zaščiteno kranjsko klobaso, kjer se je za zmago potegovalo 15 različnih proizvajalcev.

Alesh Maatko
Na koncu se je najbolj zasmejalo Mesarstvu Podobnik (2. mesto) in Mesariji Arvaj, ki je že devetič osvojila prvo mesto.

Zabava se lahko začne, ko se nareže klobasa! Vsaj tako je v uvodu med drugimi dejal posebni obiskovalec Joe Valenčič iz Clevelanda, kjer bo letos prav tako potekalo že 13. ameriško tradicionalno ocenjevanje za najboljšo kranjsko klobaso. V Clevelandu so v sklopu muzeja Polka prvič organizirali Festival kranjske klobase leta 2003, na katerem je sodelovalo malo manj kot 20 proizvajalcev kranjskih klobas slovenskih korenin iz Amerike.

Zabava se lahko začne, ko se nareže klobasa

V slovenskem društvu iz Clevelanda si prizadevajo širiti slovensko kulinariko po celotni severni Ameriki s prirejanjem številnih festivalov, na katerih ne smeta manjkati kranjska klobasa in zvok slovenske harmonike.

Slovenski izbor 2016

Na letošnjem 13. tradicionalnem državnem tekmovanju za najboljšo zaščiteno kranjsko klobaso se je potegovalo 15 različnih proizvajalcev. Vse klobase so bile označene le s številkami, tako da se ni vedelo, kdo je proizvajalec določene klobase. In kdo je bil najbolj prepričljiv? Skupno oceno je tvorilo 50 odstotkov ocene strokovne komisije in 50 odstotkov ocene ljubiteljskih ocenjevalcev.

Največje skupno število glasov strokovnih in ljubiteljskih ocenjevalcev je prejela kranjska klobasa Mesarije Arvaj. Drugo mesto je zasedel proizvajalec Mesarstvo Podobnik. Tretje mesto pa si je že drugo leto zapored prislužila kranjska klobasa podjetja Košaki TMI. Skupni rezultati vzorcev so bili zelo izenačeni, kar nakazuje na naraščajočo kvaliteto kranjskih klobas.

Strokovno ocenjevanje

Sedem stalnih članov strokovne komisije pod vodstvom mag. Marlene Skvarča je še pred ljubiteljskim ocenjevanjem v dopoldanskih urah naprej ocenilo 15 vzorcev kranjskih klobas. Glede na število prejetih točk je dosegla 1. mesto kranjska klobasa Mesarije Arvaj (19,2 točk), 2. mesto kranjska klobasa Celjskih mesnin (19 točk) in 3. mesto kranjska klobasa Mesarije Mlinarič (18,5 točk).

Alesh Maatko
Kranjske klobase je ocenjevalo več kot 200 ljubiteljskih ocenjevalcev, še pred tem pa je svoje delo opravila strokovna komisija.

Ljubiteljsko ocenjevanje

Vse klobase so bile označene le s številkami, tako da se ni vedelo, kdo je proizvajalec določene klobase.

Več kot 200 ljubiteljskih ocenjevalcev kranjske klobase je največ glasov dodelilo kranjski klobasi Mesarije Arvaj (36 glasov). Drugo mesto je dosegla kranjska klobasa Mesarstva Podobnik (23 glasov) in tretje mesto Košaki TMI (17 glasov).

Prijetno s koristnim

Še pred začetkom ocenjevanja so bili vsi obiskovalci povabljeni k prispevku v dobrodelne namene, ki je nadomestil vstopnino za dogodek. Prihodke so tokrat namenili rehabilitacijskim uram nevrofizioterapije za tri leta in pol staro Anjo Jezeršek, ki je pri padcu utrpela hude poškodbe glave. Za Anjo so tako zbrali 1600 evrov, ki bodo deklici pomagali do novih korakov v njenem razvoju.