Informirajte se in pomagajte

Kruto ravnanje z mucki

pk
26. 8. 2016, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Posamezniki se sploh v poletnem času skušajo znebiti nezaželenih mladičev na precej okrutne načine.

P.K.
Ekipa Zavetišča Oskar Vitovlje ima v poletnih mesecih veliko dela predvsem z zavrženimi ljubljenčki.

Zavezniki živali opozarjajo, da se sploh v poletnem času, v glavni sezoni mačje zalege, srečujejo z neodgovornimi dejanji, ko se želijo posamezniki nezaželenih mladičev znebiti na precej okrutne načine.

Nezaželene mačje mladiče neodgovorni posamezniki največkrat odlagajo v škatle, ki jih zavržejo v gozdove ali pred tuje hiše.

Na to opozarja precej ljudi; na družbenih omrežjih objavljajo fotografije nemočnih mladičkov, ki jih najdejo na različnih mestih, saj so jih njihovi lastniki zavrgli. Ti jih najraje postavijo kar v škatlo in odložijo v gozd ali ob prometnice, kjer upajo, da jih bo nekdo opazil in poskrbel zanje. Nekateri jih puščajo tudi pred vrati tujih hiš, včasih se kakšen mačji ali pasji mladiček najde tudi v smetnjaku.

Zavetišče v Vitovljah
Samček Tomi je za zdaj še v zavetišču v Vitovljah, bi si pa zelo želel v čisto svoj dom, kjer bi bival v rokah prijaznih posvojiteljev.

Preplašeni in shirani

Zgražanje javnosti je nad takimi dejanji veliko. Celo tako, da so začeli na vsakem koraku obveščati in ozaveščati, da je najprimerneje, da se v zvezi s to problematiko deluje preventivno – s sterilizacijo oziroma kastracijo mačk.

Tudi nas, medije, stalno obveščajo o novih najdbah mladičev, za katere nima kdo skrbeti in ki so najdeni v zelo slabem stanju; so shirani, bolni in preplašeni. Kot nam pove Elizabeta Košuta Arčon, lastnica zavetišča Oskar v Vitovljah na Goriškem, se res vsako poletje srečujejo s povečanim številom zavrženih muckov.

Naša sogovornica našteje dve območji, na katerih so imeli nazadnje izkušnjo z zavrženčki; Kras in Goriška brda. »V Brdih so mucke zapustili kar v škatlah. Po navadi so te živali v slabem stanju, so podhranjene, prehlajene, imajo gliste,« našteje.

Elizabeta Košuta Arčon, lastnica zavetišča:

"Po večini občin severne Primorske se pojavlja težava z zavrženimi mucki."

Informirajmo se

»Zato je pomembno predvsem ozaveščanje javnosti,« poudari, in sicer o sterilizaciji in kastraciji, ki je nujna pri vseh živalih, ki niso namenjene za nadaljnjo vzrejo, saj se s tem izognemo možnosti, da postanejo zavrženčki.

Zaščitniki živali namreč poudarjajo, da je neodgovorno, da se nesterilizirane ali nekastrirane živali, sploh mačke, prosto in brez nadzora sprehajajo naokoli, kar pomeni, da imajo možnost za ploditev in kar lahko privede do zalege, ki je ne moremo ali ne želimo vzrejati. V tem primeru se jih mnogi znebijo na povsem neprimerne načine.

Kako pomagati

Košuta Arčonova nam je tudi povedala, da trenutno ne more izpostaviti nekega območja, ki bi v tem smislu izstopalo; pravi namreč, da se kar po vseh občinah severne Primorske pojavlja ta težava. Trenutno, kot še doda, imajo povečano število mačjih najdenčkov, ki jih oddajajo v posvojitev prijaznim in odgovornim ljudem. Ker pa so nekateri še premajhni za oddajo, bodo zanje do trenutka, ko bodo pripravljeni za nov dom, poskrbeli v zavetišču, zato bi jim od dobrih ljudi prav prišla tudi kakšna pomoč. 

Profimedia
Nedavno je ekipa zavetišča Oskar poskrbela tudi za zavržene mačje mladiče, ki so bili najdeni v Goriških brdih.

Vodja in lastnica zavetišča Oskar v Vitovljah pove, da bi jim zdaj najbolj koristila hrana za mucke, in to mehka hrana – mačje konzerve, ki jo mladički lažje jedo, saj so briketi bolj ugodni za starejše muce. Zavetišče Oskar bo veselo vaše pomoči, zelo pa bodo zadovoljni tudi, če se jim bo oglasil kdo, ki bi posvojil kakšno mucko najdenko.