11 kaznivih dejanj

Kazenske ovadbe glede zaustavitve Teš 6

M.K./STA
5. 8. 2016, 20.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Kriminalisti so v zvezi z zaustavitvijo šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), do katere je prišlo maja letos, vložili pet kazenskih ovadb zoper 16 ljudi.

STA
Teš 6 se je 22. maja letos samodejno zaustavil, potem ko je neznani storilec prerezal električne vodnike črpalke kondenzata.

Gre za sum storitve 11 kaznivih dejanj, med drugim zlorabe položaja, pranja denarja, tatvine in krive ovadbe, je danes poročala TV Slovenija.

Premoženjsko škodo zaradi kaznivih dejanj v termoelektrarni ocenjujejo na 297 milijonov evrov.

Teš 6 se je 22. maja letos samodejno zaustavil, potem ko je neznani storilec prerezal električne vodnike črpalke kondenzata. Teš 6 so ponovno zagnali dan kasneje, takrat pa so tudi ugotovili, da je nekdo poškodoval tudi blok štiri, tako da ta ni deloval več kot 12 ur. Dogodek so preiskovali kriminalisti, ni pa znano, ali je šlo za sabotažo.

Do ustavitve delovanja elektrarne je prišlo v času, ko je lastnik Teša, družba HSE, izvajala ukrepe poslovnega in finančnega prestrukturiranja Teša - med drugim novo sistemizacijo delovnih mest in organizacijo dela v Tešu -, sindikat Teša pa je oblikoval stavkovni odbor. Odgovorni so zanikali, da bi bil incident posledica izvajanja ukrepov prestrukturiranja Teša.