Italija

Aretirali tihotapce z ljudmi z džihadističnimi povezavami

M.K./STA
5. 8. 2016, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Italijanska policija je danes aretirala osem ljudi, osumljenih tihotapljenja ljudi in ponarejanja dokumentov. Vodja skupine je 41-letni Tunizijec Mohamed Kamel Khemiri, ki je izrazil svojo privrženost Islamski državi.

Arhiv Svet24
41-letni Khmeiri je postal ekstremni islamist in ga preiskujejo zaradi terorizma. (Slika je simbolična.)

Osmerica, v kateri ni Italijanov, je pri svojem početju sodelovala s tekstilno tovarno severno od Neaplja. Na ta način so pridobivali delovne vize za nezakonite migrante, so v sporočilu za javnost zapisali karabinjerji.

Khemiri je bil v preteklosti že aretiran zaradi tihotapljenja drog. 41-letnik je postal ekstremni islamist in ga preiskujejo zaradi terorizma.

"Dokler bom živel, bom človek Islamske države, in če umrem, vas pozivam, da se pridružite," je Khemiri v arabščini dejal v telefonskem pogovoru, ki ga je policija posnela januarja lani.

Po navedbah tožilstva je Khemiri postajal vse radikalnejši. Proslavljal je teroristične napade na Pariz novembra lani, v katerih je bilo ubitih 130 ljudi.

"Ta preiskava kaže, da obstaja tveganje, da ljudje, povezani z džihadisti, nadzorujejo operacije trgovanja z ljudmi," je še dejal glavni italijanski protiteroristični tožilec Franco Roberti.

Od začetka leta 2014 je v Italijo prispelo več kot 420.000 migrantov iz severne Afrike.