Turizem

V Prekmurju edinstveni na svetu

Gabrijel Toplak
4. 8. 2016, 18.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Med 27. in 28. julijem so v tamkajšnji regiji pripravili izobraževanje čebelarskoturističnih vodnikov, ki so potem postali ambasadorji čebelarskega turizma v Sloveniji.

Toplak
Na izobraževanju so udeleženci našli čas tudi za sproščen pogovor, med katerim so poleg druženja izmenjevali predvsem izkušnje.

Na pobudo tajnice Kluba profesionalnih turističnih vodnikov Slovenije (KPTVS), Dominike Koritnik Trepel, so v Prekmurju pred kratkim pripravili dvodnevno izobraževanje čebelarskoturističnih vodnikov za 10 posameznikov.

Toplak
Tudi Kovačev prekmurski čebelnjak na dvorišču Kovačeve domačije v Nedelici je med udeleženci požel veliko zanimanja.

Povečujejo ugled

Kot je povedala Klaudija Pertoci, turistična vodnica iz Kroga pri Murski Soboti, ki je v celoti pripravila tokratno izobraževanje, je Dominika Koritnik Trepel s tem odgovorila na eno izmed zahtev sodobnega turizma, ki v moderni dobi ustvarja nove smeri in oblikuje popolnoma nove produkte.

Sodelovanje jim je ponudila tudi Čebelarska zveza Slovenije (ČZS).»Novonastali profil čebelarsko-turističnega vodnika ali apiguide je edinstven na svetu. Vodniki bomo v prihodnje znali in želeli implementirati svoje pridobljeno znanje v praksi ter smo pripravljeni sodelovati s ČZS v projektih podobne narave in vsebine. S svojim prispevkom pomagamo povečevati tudi ugled Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave destinacije. Trudili se bomo, da bo turizem v duhu trajnostnega razvoja donosna gospodarska panoga z elementi široke družbene odgovornosti,« pravi Pertocijeva.

Obisk turističnih točk

Toplak
Poleg obveznega »čebelarskega dela« so organizatorji udeležence popeljali na ogled nekaterih atraktivnih turističnih točk.

V izobraževalni program so poleg obveznega »čebelarskega dela« vključili tudi nekaj atraktivnih turističnih točk in jih obiskali. »Čebelarskim vsebinam smo namreč na svoji poti med drugim dodali še obisk na Babičevem mlinu v Veržeju in otoku ljubezni v Ižakovcih. Kot turistični vodniki potrebujemo veliko znanja, predvsem o krajih in ljudeh, kamor potujemo,« je razložila Pertocijeva.

Izobraževanje na terenu

Toplak
Po opravljeni terenski vaji so, kot pravijo udeleženci, domov odšli bogatejši, predvsem pa navdušeni nad reko Muro in pokrajino ob njej.

Udeleženci izobraževanja, tako pravi Pertocijeva, so postali novi aktivni ambasadorji čebelarskega turizma v Sloveniji. »Ker želimo biti preprosto najboljši, se dodatno izobražujemo tudi na terenu. Prav zato sem jih opozarjala predvsem na lepote Prekmurja. In lahko zatrdim, da smo po opravljeni terenski vaji odšli domov bogatejši, predvsem pa navdušeni nad pokrajino ob reki Muri,« je poudarila Pertocijeva.