Lažne obljube

Krajani Metave siti predsednikovih obljub

Gabrijel Toplak
3. 8. 2016, 18.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Čeprav so bile nekatere obnove cestišč uvrščene v letošnji proračun, neizvedba pa jezi krajane, iz občine odgovarjajo, da dinamika prilivov variira glede na različna časovna obdobja.

Toplak
Igorju Rajšpu in Zvonku Koletniku v stanovanjskih hišah težja vozila povzročajo vibracije.

Toplak
Jožef Škof, predsednik KS Malečnik - Ruperče, pogosto piše na občino, a zadeve se ne premaknejo.

Krajani Metave v Krajevni skupnosti (KS) Malečnik - Ruperče v Mestni občini Maribor (MOM) se sprašujejo, ali jih predsednik KS Jožef Škof vleče za nos. Med drugim jim je obljubil, da bodo sanirali skoraj 200-metrski odsek ceste v Metavi, ki ga domačini imenujejo Pri Ferku.

Ne asfalt, gramoz

»Od dneva, ko smo bili seznanjeni, da bo prišlo do dolgo pričakovane sanacije ceste, nič novega. Ob novici smo se sprva zares veselili, zdaj pa počasi dvomimo v njegove besede. Priznamo, da občasno k nam res pripelje kakšen tovornjak, a le zato, da lahko v večje luknje, po navadi po vremenskih ujmah, nasuje novi gramoz,« je dejal eden od tamkajšnjih domačinov.

Samo obljube

S takšnim razmišljanjem se sicer strinja tudi Škof in ga ne čudi, če nekateri krajani dvomijo v njegove besede. »Letos je bilo v proračunu med drugim sprejeto asfaltiranje skoraj 200-metrskega odseka pri Ferku v Metavi. Cesta je na zelo hribovitem območju, ob vsakem neurju pa z nje odnaša gramoz. Kolikor vem, ima podžupanja Melita Petelin že tri mesece na mizi dokument, ki ga mora podpisati, da lahko začnemo sanacijo, pa tudi najugodnejši izvajalec je bil že izbran. Pisal sem županu, a zadeva stoji,« se čudi Škof. »Cestno« težavo imajo še pri malečniškem gasilskem domu v Celestrini, kjer je že več tednov postavljen prometni znak zaradi zožitve ceste, poškodovanega robnika in neutrjene bankine. Škofu se zdi, da jim pristojni samo obljubljajo, ko pa bi morali kaj narediti, se zadeva ustavi.

Toplak
Uničena cesta pred gasilskim domom, kjer voznike na nevarnosti opozarja prometni znak.

V bližini gasilskega doma v Celestrini živita Igor Rajšp in Zvonko Koletnik, ki pravita, da je cesta precej prometna. »Gre za strnjeno naselje, in četudi bi potrebovali kakšno hitrostno oviro, saj je v bližini gasilski dom, kjer tik ob cesti vadijo tudi otroci, nekateri vozniki omejitev ne upoštevajo. Težja vozila po hišah povzročajo tresljaje,« je prepričan Rajšp. Tudi Koletnik ima podobne težave: »Tresljaji so še posebej očitni v gornjih nadstropjih. Krožniki in kozarci kar poskakujejo.«

Denar mečejo skozi okno

Toplak
Nove talne oznake so pospremili tudi z uvedbo omejitve hitrosti »cona 30« na več območjih v mestu.

Škof se tudi sprašuje, zakaj je Maribor v zadnjem času postal tako imenovani cestni cirkus. »Zelena ločilna črta na vozišču, modri prehodi za pešce, na več mestih so na tleh narisane omejitve hitrosti na 30 kilometrov na uro in podobno. To vendarle stane,« razmišlja Škof, ki se je naveličal govoriti o načrtovanih projektih v kraju. »Krajani mislijo, da lažem, vendar jim samo prenašam informacije, ki jih dobim na posameznih institucijah. Ni moja krivda, če se ne uresničijo,« razlaga Škof in nadaljuje, da je dobil pobudo za zbor krajanov, a se k takšnemu načinu reševanja težav ne nagiba. »Nekaj smo jih že imeli in niso dosegli ničesar. Le to, da se je na enem mestu zbralo več ljudi, vsak od njih pa je imel svojo željo. Bo pa treba nekaj storiti, če bo šlo tako naprej. Za sanacije cest smo zapravili že skoraj ves občinski denar,« je sklenil Škof.

Toplak
Modro obarvani prehodi za pešce naj bi izboljšali varnost kolesarjev in peščev.

Prilivi variirajo

Iz službe za odnose z javnostmi na MOM so odgovorili, da so sprejeli sklep o izvajanju ukrepov za izboljšanje likvidnosti proračuna v letu 2016. »Dinamika prilivov v proračun MOM variira glede na različna časovna obdobja in trendi teh variacij so iz leta v leto podobni. Zato je izvajanje ukrepov za izboljšanje likvidnosti proračuna običajen ukrep, katerega namen je, da se zagotovi nemoteno izvajanje zakonsko določenih obveznosti občine in drugih projektov, kot tudi posamezne investicije, ki so prioritetne v letošnjem letu. Na ta način, se bo uskladilo prevzemanje finančnih obveznosti z dinamiko prilivov v proračun in s tem nemoteno izvajanje zakonskih nalog občine,« sporočajo in dodajajo, da bo izvedba del stekla po uravnoteženju proračuna.