Delodajalci pristali

Zvišanje regresa v turizmu in gostinstvu

G.G./STA
17. 6. 2016, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Predsedstvo Sindikata delavcev gostinstva in turizma Slovenije je danes prejelo odgovor, da sta obe delodajalski organizaciji na sejah sprejeli sklepe o dvigu regresa za letni dopust 2016 iz 900 na 930 evrov. S predlaganim zneskom se v sindikatu strinjajo, zato so odpovedali vse za v soboto načrtovane sindikalne aktivnosti v Portorožu.

Profimedia

"Dvig regresa pomeni doprinos k nizkim plačam v panogi ter pozitivno gesto delodajalcev, da še pred sezono nagradijo svoje zaposlene z višjim regresom. Vse to pomeni tudi nadaljevanje socialnega dialoga s sindikatom v pravo smer, v dobrobit slovenskega turizma," so zapisali v sindikatu, ki je pred začetkom sezone opozarjal na nevzdržne razmere v panogi.

Zapisali so, da si želijo, da panoga ohrani ugled in možnost razvoja, kar pomeni dodatne zaposlitve, boljše plače zaposlenih ter ponoven vzpon na svetovnem turističnem zemljevidu.

"Nekateri pomembni vladni dokumenti za panogo se sprejemajo brez sodelovanja delodajalcev in sindikatov, nastajajo brez socialnega dialoga, brez strokovnih analiz, čeprav se ve, da je v naši panogi že sedaj ogromno nepotrebnih stroškov, dajatev, prispevkov in raznih plačil, kar gre vse na račun delavcev, ki trdo delajo v neugodnem delovnem času, ponoči, ob praznikih in nedeljah, pa za to ne dobijo poštenega plačila," so poudarili.

Zato je po njihovem mnenju prav, da se sindikat in delodajalci dogovorijo tudi o strokovnih podlagah za nov plačni model, za legalne in legitimne oblike nagrajevanja uspešnosti in povečanega obsega ur. "Sedaj se to da, danes se je turizem končno začel postavljati na noge," so dodali.