Kupci so ogorčeni

"Kar tako" povišali cene stanovanj ali kako je Stanovanjski sklad dregnil v osje gnezdo

R.T.
17. 6. 2016, 11.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Pred kratkim je Stanovanjski sklad Republike Slovenije objavil razpis za prodajo 85 stanovanj v ljubljanski soseski Zeleni gaj na Brdu.

Facebook
Stanovanjski sklad RS je v sredo objavil razpis za prodajo 85 stanovanj v Ljubljani v soseski Zeleni gaj na Brdu.

STA
Cene stanovanj so se občutno povišale.

Čemur je na družbenem omrežju Facebook sledil val ogorčenja – cene stanovanj so se namreč v času, ki je pretekel od prehodne prodaje pa do objave razpisa v sredo, občutno povišale. V Stanovanjskem skladu Republike Slovenije so pojasnili: »Pri določanju končnih prodajnih cen stanovanj so se v večji meri upoštevale določene funkcionalne lastnosti in lega stanovanj, ki se odraža na nekoliko višjih cenah pri bolje pozicioniranih stanovanjih. Stanovanja so na volji tudi po nižji ceni, če primerjamo s prodajnimi cenami stanovanj iz predhodne prodaje.«

Zahtevajo primer stanovanja, ki je cenejše

Večina zainteresiranih kupcev si je enotnih, da boljša lokacija ne more vplivati na zvišanje cene, saj da gre za isto sosesko. Ljudje se zato sprašujejo, kako si lahko Stanovanjski sklad RS privošči takšno potezo, ko pa naj bi družinam omogočal nakup stanovanj po dostopnih cenah.

Cena kvadratnega metra v fazi F4 je bila 1.935 evrov za kvadratni meter, v fazi F5.1 pa 1.840 evrov na kvadratni meter. 

Zainteresiranih odgovor torej ni zadovoljil. Zahtevali so, da jim sklad navede primer trisobnega stanovanja v velikosti 70 kvadratnih metrov ali več, ki je cenejše kot na prejšnjem razpisu. Kot namreč ugotavljajo, so cene trosobnih stanovanj, ki so med mladimi družinami bolj zaželena, v povprečju za približno 14 odstotkov višje kot v prejšnjem razpisu.