MARIBOR

Fištravca pozivajo k odstopu

Gabrijel Toplak
29. 7. 2016, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Aktualnemu županu stojijo ob strani le še v njegovi Listi župana Andreja Fištravca, kjer razumejo in pozdravljajo njegove argumente, s katerimi bo poslej dosegel v mestnem svetu večjo konstruktivnost.

sta
Seja mestnega sveta, ko so se po besedah aktualnega župana svetniki še delili na »naše in njihove«.

Župan našega drugega največjega mesta, štajerske prestolnice, Andrej Fištravec, ki je bil v zadnjem času na račun svojega dela in ekipe deležen vse glasnejših kritik, se je v sredo, kot smo poročali, odločil, da razpusti koalicijo v mestnem svetu. In kako njegovo ravnanje komentirajo stranke in liste?

DELITEV POMENILA KRČ

Vodja Liste župana Andreja Fištravca Saša Pelko je povedal, da ta odločitev župana ni bila pričakovana, vendar držijo argumenti, ki jih je navedel. »Aktivni udeleženci v mestni politiki kot tudi tisti, ki jo redno spremljajo, vemo, da je delitev na 'vaše in naše' pomenila krč. Presekal je gordijski vozel. Iz relacije koalicija–opozicija se bo bolj evidentno videlo, kdo je konstruktiven in kdo bo destruktiven, populističen in politikantski,« je dejal Pelko.

23 glasov je imela koalicija ob podpisu pogodbe v mestnem svetu.

ODLOČITEV PRIČAKOVANA

V SMC, drugi najmočnejši sili v mestnem svetu, so takšno odločitev pričakovali. Mestni svetnik Andrej Špenga od župana zdaj pričakuje pojasnila in predstavitev nadaljnje vizije vodenja mesta. »Obenem mu predlagamo, naj razmisli o svojem odstopu,« je še poudaril Špenga. Samo Robič iz neodvisne liste Gasilci Maribora pa pravi, da je veliko nezadovoljstva med koalicijskimi partnerji nakazovalo razpad koalicije.

NOVE VOLITVE

V opozicijski Listi za pravičnost in razvoj (LPR) po besedah mestne svetnice Lidije Divjak Mirnik ocenjujejo potezo župana kot tako imenovani slepilni manever in norčevanje iz volivcev. »Vsem svetniškim skupinam bomo predlagali takojšnjo razpustitev mestnega sveta in nove volitve, ki bodo omogočile nadzor nad porabo javnega denarja,« je dejala svetnica LPR. Sašo Papp, vodja kluba samostojnih svetnikov AktivniMaribor.si, meni, da ima Fištravec v svojih vrstah še večje težave, kot se je predvidevalo v zadnjem času. »Vse, kar šteje, je le in izključno nepreklicni odstop župana. Če želi res dobro za Maribor, bo to tudi storil. Vse ostalo so le preigravanja in še zadnji zamahi pred politično utopitvijo župana in njegove ekipe,« je oster Papp.

NI SPOSOBEN VODENJA

V Novi ljudski stranki Slovenije, prejšnji Županovi listi Franca Kanglerja, menijo, da to ravnanje kaže na njegovo nekredibilnost in nesposobnost, saj vedno išče krivca drugje in ne pri sebi ali svojih najtesnejših sodelavcih. »Prav bi bilo, da bi odstopil, saj je več kot očitno, da ni sposoben vodenja. Razpustitev koalicije tudi kaže, da župan ni pripravljen nikogar poslušati in sodelovati z nikomer drugim, razen s svojimi svetovalci,« je poudaril predsednik stranke Željko Vogrin.