Po tragični smrti deklice

Direktorica CSD: Z družino smo se seznanili lani

Tjaša Lampret
5. 7. 2016, 17.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Starša sta se ob prekinitvi partnerstva sporazumno dogovorila, kako bosta skrbela za otroka, postopek na sodišču pa še poteka, na Anita Bregar odgovarja na vprašanja, zakaj je dveletna deklica živela pri mami, njene starejše sestre pa pri očetu.

Arhiv Svet24
Kljub drugačnim informacijam, oče deklice ni imel suma na neprimerno skrb za otroka in o tem ni obveščal nikogar.

Veliko je neodgovorjenih vprašanj po tragični smrti komaj dveletne deklice iz Jesenic. Veliko je vprašanj, kako, da ni nihče opazil, kaj se dogaja za štirimi zidovi in zakaj je deklica, ki se sama ni mogla postaviti zase, ostala pri mami in njenem novem partnerju, njene tri sestrice pa pri očetu. Po tiskovni konferenci policije in pojasnili pristojnih služb je že nekaj več jasnega, za kratka pojasnila pa smo prosili Anito Bregar, direktorico Centra za socialno delo Jesenice.

Včeraj ste dejali, da v nobeni družini ni bilo suma na nasilje ali grobo ravnanje z otroki, neuradno pa naj bi zdravniki pri deklici odkrili nezdravljene in stare poškodbe. Kdaj je CSD deklico nazadnje videl, obravnaval?
Center za socialno delo nihče ni obvestil o tem, da je otrok v stiski ali da se z njim grobo ravna. Kadar dobimo obvestilo, da je lahko otrok ogrožen, informacijo nemudoma preverimo in ustrezno ukrepamo. Obvestila lahko prejmemo od vrtca, zdravstvenega doma, sosedov ipd… Dolžni pa smo preveriti tudi vse anonimne prijave. Center za socialno delo se je z družino seznanil v lanskem letu, ko smo sodelovali pri urejanju zdravstvene skrbi za eno od deklic, sodelovali pa smo tudi pri dogovarjanju o ureditvi življenja otrok po prekinitvi partnerstva in dogovarjanju glede nadaljnje organizacije življenja otrok.

Kako to, da so tri deklice živele pri očetu, najmlajša pa pri mami?
Starša sta se ob prekinitvi partnerstva sporazumno dogovorila, kako bosta skrbela za otroke. Postopek na sodišču še poteka.

Kdaj sta se starša deklice razšla (okvirno: letos, pred letom dni,..) oziroma kdaj ste zaradi razhoda obravnavali družino?
Center za socialno delo se je z družino seznanil v postopku reorganizacije družine, ko sta se sporazumno dogovorila o skrbi za otroke.

Kaj svetujete ljudem (sosedom, prijateljem, sorodnikom), ki sumijo, da se v družini dogaja nasilje? Kaj naj storijo? Kakšne dokaze naj zberejo?
Da poskušamo preprečiti podobne tragedije, močno apeliramo na prav vse, ki opazijo kakršnokoli stisko otroka ali grobo ravnanje nad njim, da se takoj obrnejo na nas. Če se ob tem ne želijo izpostavljati, lahko na center za socialno delo ali na policijo pošljejo anonimno prijavo. Prav vsako informacijo, ki jo dobimo, tudi anonimno, takoj preverimo in ustrezno ukrepamo.

Kako poteka postopek na CSD v primeru prijave suma nasilja v družini oziroma nad otrokom?
V primeru prijave nasilja CSD takoj preveri informacije, opravi obisk na domu in če oceni, da je okolje ogrožajoče, otroka nemudoma umakne na varno. Center pridobiva informacije tudi iz okolja in sicer iz vrtca, šole, zdravstvenega doma in policije, skliče se multidisciplinarni tim, naredi oceno ogroženosti in ustrezne ukrepe ter naredi načrt pomoči.