Zaslišanje

Abdeslam naj bi imel ključno vlogo v terorističnih napadih v Parizu

M.K./STA
5. 7. 2016, 15.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Ključni osumljenec novembrskih terorističnih napadov v Parizu Salah Abdeslam je imel v teh napadih veliko večjo vlogo, kot se je sprva mislilo, je povedal na zaslišanju preiskovalcem Mohamed Abrini, ki so ga aretirali v povezavi z marčevskim terorističnim napadom v Bruslju.

Salah Abdeslam

Salaha Abdeslama, 26-letnega Francoza, so prijeli marca v Bruslju v povezavi z napadi 13. novembra v Parizu, ki so zahtevali 130 življenj. Nekaj dni po njegovi aretaciji so samomorilski napadalci v Bruslju ubili 30 ljudi.

Mohameda Abrinija so prijeli v povezavi s tem napadom, povezan pa je tudi z napadi v Parizu.

Abrini je po poročanju belgijskih medijev preiskovalcem povedal, da je iz več krajev v Evropi sam pripeljal skoraj vse napadalce v Parizu, ki so prišli iz Sirije. Namestil jih je tudi v skrivališčih, je poročala televizija VTM Nieuws. Kot je zatrdil, to ve, ker je v teh stanovanjih živel z njimi in pri tem slišal veliko stvari.

Abdeslama je Belgija že izročila Franciji, a na prvem zaslišanju ni hotel govoriti.

Abrini je priznal, da je bil eden od napadalcev iz Bruslja. Tudi njega bodo izročili Franciji, a zaenkrat ostaja v Belgiji.

Abrinijev odvetnik Stanislas Eskenazi je za belgijsko televizijo RTBF danes dejal, da je Abrinijeve izjave oziroma hipoteze potrebno potrditi ali zavrniti v nadaljnjih preiskavah. Obsodil je dejstvo, da so zaupni podatki z zaslišanja prišli v javnost.

V napadih v Parizu in Bruslju je sodelovalo več osumljencev iz večinsko migrantske bruseljske četrti Molenbeek, tudi Abdeslam.