Grozovita smrt dveletice

Po smrt deklice Kopač Mrakova: So trenutki, ko zmanjka besed

T.L.
5. 7. 2016, 14.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Pri Varuhu človekovih pravic pričakujejo, da bodo pristojni organi čim prej izpeljali vse postopke za ugotovitev vseh okoliščin tragičnega primera smrti dveletne deklice ter ugotovili odgovornost za zločin nad otrokom.

Arhiv Svet24
Anja Kopač Mrak

"Moje misli so z očetom, s sestrami deklice in s sorodniki. Vsem izrekam iskreno sožalje. So trenutki, ko zmanjka besed. Zgodba, ki se ne bi smela zgodit, me je pretresla, šokirala, je nepredstavljiva in neopravičljiva. Žal nasilja nihče ni mogel preprečiti. Ne sorodniki, ne sosedje, ne zdravstvo, ne sociala. Na ministrstvu smo že pripravili Zakon o preprečevanju nasilja v družini. Javna razprava je že končana, zakon bo letošnjega julija obravnavala vlada. In v tem zakonu smo razširili krog oseb, ki morajo prijavit nasilje v družini, če ga zaznajo," je po tragični smrti dveletne deklice povedala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak.

Kot so zapisali v izjavi na ministrstvu, so Center za socialno delo Jesenice (CSD) glede konkretnega primera že zaprosili za pojasnila. 

Pretreseni ob grozoviti smrti otroka

Pri Varuhu človekovih pravic so "pretreseni ob novici, da je bil v krogu družine na grozovit način ubit dveletni otrok." Pričakujejo, da bodo pristojni organi čim prej izpeljali vse postopke za ugotovitev vseh okoliščin tragičnega primera ter ugotovili odgovornost za zločin nad otrokom. 

Varuh bo pri Centru za socialno delo Jesenice in pri Policijski upravi Kranj preveril javno objavljeno informacijo, da je oče pokojne deklice že opozarjal na nasilje. Če se bo v postopku izkazalo, da pristojni organi niso opravili svojih nalog, bo Varuh zahteval najstrožje sankcije za vse odgovorne.

Poziv ministrstvu

Ob tem pa so zapisali še, da je tragičen dogodek tudi "priložnost, da ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti še enkrat preuči primernost vsebine zakona o preprečevanju nasilja v družini, ki naj bi ga v kratkem spremenili"

Varuh pri tem poudarja še, da ničelne tolerance do nasilja ni mogoče zagotoviti le z delom državnih organov, temveč vsake posameznice in posameznika, ki se sreča s katerokoli obliko nasilja.