Žrtev surovega ravnanja

Policija: dveletna deklica trpinčena več mesecev

T.L./STA
5. 7. 2016, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Osumljenca za smrt deklice pred preiskovalnim sodnikom, grozi jima dolgoletna zaporna kazen.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Osumljenca za smrt deklice sta pred preiskovalnim sodnikom, grozi jima do 20 let zapora. Policija je na današnji tiskovni konferenci potrdila doslej neuradne informacije, da prvi podatki zdravnikov kažejo, da je bila dveletna deklica več mesecev žrtev surovega ravnanja. Policisti so bili o sumu storitve kaznivega dejanja obveščeni v soboto in takoj je stekla kriminalistična preiskava.

Zbrana obvestila in dokazi, ki so jih kriminalisti intenzivno zbirali v teh dneh, potrjujejo obstoj utemeljenega suma kaznivega dejanja zoper življenje in telo na škodo pokojnega otroka, je sporočila policija. Štirih kaznivih dejanj sta osumljeni dve osebi, v preiskavi so kriminalisti obema odvzeli prostost in ju pridržali, včeraj pa v okviru 48-urnega policijskega pridržanja s kazensko ovadbo privedli še k preiskovalni sodnici, ki je za oba odredila sodno pridržanje.

Številne poškodbe otroka nastale v zadnjih mesecih

Ugotovitve kriminalistov v preiskavi kažejo na sum hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom, ki je dlje časa bival v neprimernih razmerah, v zdravstveno ustanovo pa je bil sprejet s številnimi poškodbami.

Poškodbe na različnih delih telesa so glede na dosedanje ugotovitve nastale v obdobju zadnjih nekaj mesecev, ko sta za otroka skrbela osumljenca. Ugotovitve kažejo, da je bilo vsaj zaradi zadnjih poškodb v nevarnosti otrokovo življenje, o čemer je eden od osumljencev v soboto sam tudi obvestil reševalce. Otrok je bil takrat hudo poškodovan prepeljan v bolnišnico, od tam naprej pa še v ljubljanski klinični center, kjer je včeraj umrl.

Po podani kazenski ovadbi na škodo otroka kriminalisti v nadaljevanju še vedno intenzivno preverjajo morebitne sume drugih nezakonitih dejanj, s čimer bodo seznanili pristojno državno tožilstvo.

Enega od osumljencev že obravnavali

Osumljenca so policisti pred leti v enem primeru obravnavali zaradi spora z odraslo osebo v zasebnem prostoru brez elementov nasilja.

Za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, ki imajo za posledico smrt osebe, se storilec kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let, zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje pa z zaporom do petih let. Za ta kazniva dejanja so kriminalisti kazensko ovadili oba osumljenca.