Smrt dveletne deklice

Deklico brutalno pretepli v petek, v bolnico šele v soboto?

T.L.
5. 7. 2016, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Poleg tragične usode komaj dveletne deklice, ki se ni mogla postaviti zase, se je ob jeseniški tragediji odprlo veliko vprašanj, veliko ran staršev.

Facebook
Vrtnica v slovo dveletnici, ki je morala umreti.

Jezo, bes in nemoč izražajo ljudje na družabnih omrežjih ob tragični novici, ki je včeraj pretresla Slovenijo: po pretresljivi fotografiji očeta na facebooku ob pretepeni deklici v bolnišnici, je policija potrdila, da je deklica v ljubljanskem Univerzitetnem klinične centru poškodbam podlegla. Policija je pridržala dve osebi, neuradno mamo in njenega novega partnerja.

Prst uperjen v proti jeseniškemu CSD

Poleg tragične usode komaj dveletne deklice, ki se ni mogla postaviti zase, se je ob jeseniški tragediji odprlo veliko vprašanj, veliko ran staršev. V komentarjih na družabnih omrežjih se pojavlja veliko vprašanj  o vlogi jeseniškega Centra za socialno delo. Direktorica je sicer včeraj dejala, da jo je dogodek presenetil in da niso zaznali, da bi bila deklica žrtev nasilja. Prav v CSD zdaj večina ljudi, ki se jih je usoda deklice dotaknila, upira prst, sploh v luči nedavnega odvzema dveh koroških dečkov babici in dedku, na odgovornost pa številni pozivajo tudi ministrico Anjo Kopač Mrak. Oglasili so se številni ljudje, ki pravijo, da imajo podobne izkušnje kot oče deklice, ki naj bi po neuradnih informacijah, ki krožijo, na domnevno nasilje opozarjal. 

Ob razhodu otrok mami

Oglasili so se številni moški in očetje otrok, ki opozarjajo, da je v Sloveniji mati – pa kakršna koli že je – več vredna od očeta in ji skrbništvo nad otrokom skorajda avtomatično pripada, očetje pa da so dobri le za plačilo preživnine. Ljudje opozarjajo, da se v primerih opozoril, da se dogaja v neki družini nasilje, "ne zgane nihče", prijavitelj pa ima lahko predvsem težave z maščevalnimi storilci.

Ljudje se ob tragediji sprašujejo, ali res ni bilo nikogar, ki bi lahko opazil, kaj se z dvoletnico dogaja, sploh, če se bodo potrdile še neuradne informacije, da naj bi zdravniki pri deklici našli veliko starih in nezdravljenih poškodb. Ljudje opozarjajo, da v kolikor bi oče ukrepal na lastno roko in deklico odpeljal od mame, s tem ne bi naredil usluge ne sebi in ne trem otrokom, ki živijo z njim, ampak bi najverjetneje pristal v rokah mož v modrem. Pri materi je po razhodu namreč ostala le dveletna deklica, trije drugi otroci so nastanjeni pri očetu. 

Neuradno: našli nezdravljene poškodbe

Kaj vse je morala pretrpeti mala deklica, bo pokazala policijska preiskava. Neuradno naj bi zdravniki našli veliko starih in nezdravljenih poškodb. Zdaj krožijo predvsem neuradne informacije o grozljivem dogajanju. Po poročanju Slovenskih novic naj bi na deklici celo ugašali cigarete, nekateri sosedje trdijo, da deklice nikoli niso videli na dvorišču. Časnik Dnevnik poroča, da je partner dekličine mame dvoletnico pretepel v petek, ko je bila mama v službi. Ker so deklico v jeseniško bolnišnico odpeljali šele v soboto opoldne, to pomeni, da naj bi pretepena deklica trpela bolečine brez zdravniške pomoči okoli 24 ur.

Na facebooku je ena od sester v spomin mali sestrici objavila belo vrtnico.

Nekaj mnenj s facebooka (objavljamo jih v nespremenjeni obliki): 

"Zakaj je odgovorni v jeseniškem centru za socialno delo na prostosti. Tudi on/ ona je prav tako kriv za otrokovo smrt. Zadnji čas, da se socialne delavce, ki delajo prej slabo kot dobro v korist otrok, obravnava pred sodiščem in se jim izreče zaslužena kazen."

"Kje je zdaj g. Primc in njegov moto "Za otroke gre"? Očitno je res šlo zgolj za moto... "

"Sociala ne more vedeti za vsako družino,kaj se dogaja za zidovi.Če bi kdo prijavil,bi ukrepali."

"Babici in dedku ki sta lepo skrbela za vnuke....jih vzamejo....mami in očimu - oče opozarjal csd na zlorabe.....pustijo otroka, da ga pretepeta do smrti.... Res me je počasi strah pristojnih organov v naši državi..."

"Če pa prijaviš, ti pa na centu rečejo, da si prišel tožarit, da jim delaš krivico, da je "ona" dobra mama ... in na koncu tebi pošljejo policijo..."

"Socialna pa brez besed. Če bi oče vzel to dete, bi ga pa preganjali. Tako je pri nas, če hočeš zaščiti dete. V dobro otroka ne dela nihče."