Nadzorni svet NLB deluje v okrnjeni sestavi

Blaž Brodnjak novi prvi mož NLB

žk
5. 7. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

SDH nadaljuje priprave na postopek prodaje NLB, čeprav je brexit povečal nestabilnost na finančnih trgih. Nekatere za julij načrtovane predprodajne dejavnosti bodo prestavljene, obetajo pa se spremembe v vodstvu.

STA
Blaž Brodnjak

»Slovenski državni holding (SDH) se je po brexitu skupaj s finančnim svetovalcem Deutsche Bank odločil, da se načrtovane predtrženjske dejavnosti (non-deal road-show), ki so bile načrtovane v juliju, prestavijo na kasnejše obdobje, ko se bo stanje na finančnih trgih umirilo,« so danes sporočili iz SDH.

A časovnica predvidenih dejavnosti postopka prodaje NLB po metodi javne ponudbe delnic (IPO) ostaja nespremenjena. Tako bodo v tem času opravljena nekatera načrtovana srečanja s potencialnimi mednarodnimi institucionalnimi investitorji (cornerstone investors) z namenom ohranjanja in spodbujanja njihovega interesa, so zagotovili.

Protesti sindikatov

Na to, da bi morali privatizacijo NLB ustaviti, so vlado nedavno pozvali društvo Sloga, Sindikat delavcev trgovine Slovenije in Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Po njihovem mnenju ta poteka v najbolj neprimernem času.

»Če omenim samo brexit in prodajo v Cityju, kjer delnice najbolj padajo – sploh se ne ve, ali se bo NLB prodajala v Cityju ali se bo prodaja izvajala v Frankfurtu. To je najbolj neprimeren čas za prodajo,« je po poročanju Radia Slovenija izpostavil sekretar sindikata delavcev trgovine Ladislav Rožič.

Brodnjak s polnimi pooblastili

Nadzorni svet NLB pa naj bi ta teden za predsednika uprave s polnimi pooblastili imenoval sedanjega vršilca dolžnosti Blaža Brodnjaka. Poleg tega naj bi nadzorniki imenovali tudi novega člana uprave, odgovornega za operativno poslovanje banke. To mesto naj bi zasedel Laszlo Pelle. Nadzorni svet NLB sicer deluje v okrnjeni sestavi, saj so odstopili trije člani, ki jih je predlagal SDH.