Lažni preplah

Na sodišču zaradi svinčnika JLA

Robert Marin
5. 7. 2016, 20.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na ljubljanskem okrajnem sodišču se je nadaljevalo sojenje Romanu Leljaku, ki se je na zatožni klopi znašel zaradi svinčnika s posebno ampulo, ki ga je 18. marca lani prinesel na sejo komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

arhiv Svet24
Roman Leljak

Razvpiti publicist je bil na sejo, na kateri so razpravljali o kemičnih ubojnih sredstvih nekdanje Službe za državno varnost (SDV), povabljen kot raziskovalec polpretekle zgodovine.

Na seji je nato pokazal svinčnik s posebno ampulo in, kot je razvidno iz magnetograma, med drugim dejal: »Potem so tukaj sredstva za tiho likvidacijo, razne igle, bodala, noži, sredstva za posredno delovanje /.../ Eno od takšnih sredstev imam tukaj pri sebi, gre za svinčnik, v katerem je posebna ampula, vsebine te ampule ne poznam – ali gre za bojni strup ali pa za kakšno drugo zadevo.«

Leljak iskal pozornost, »fasal« ovadbo

V DZ je zavladala panika, poklicali so policijo in bombne tehnike, naposled pa ugotovili, da Leljakov svinčnik ni nevaren. Iz obtožnega predloga izhaja, da je šlo za ročni dozimeter, namenjen merjenju radioaktivnosti, ki izvira iz obdobja JLA, namenjen pa je bil vojakom kot zaščitno sredstvo. Tožilci Leljaku očitajo kaznivo dejanje zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, za kar je predvidena kazen do tri leta zapora.

Pričati bi moral Grims, a se je opravičil

Sojenje se bo nadaljevalo 26. septembra, ko bosta predvidoma zaslišana Branko Grims in predsednik DZ Milan Brglez.

Kot priča je bil včeraj vabljen tudi vodja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, Branko Grims, ki pa je svoj izostanek opravičil zaradi službenih obveznosti. Sodnica Klajnškova je v nadaljevanju zaslišala Boruta Peršoljo iz službe za odnose z javnostmi DZ, Štefana Korena iz urada generalne sekretarke DZ in vodjo varnostne službe v DZ Sama Dvoršaka. Priče so povedale, da so se odzvale na podlagi zgoraj omenjene izjave Leljaka, ki jo je sicer čez približno uro in pol, ko so postopki policije že stekli, dopolnil, in sicer je dejal, da meni, da snov v ampuli svinčnika ni nevarna in da lahko mirno končajo sejo, s čimer se je strinjal tudi Grims.

Bombni tehniki počakali do konca seje

Peršolja, ki je sejo spremljal iz pisarne prek televizorja, je »nevarnost zaznal« okrog 9.30, Leljak je izjavo dopolnil okrog 10.30, »zunanja« policija pa je z bombnimi tehniki v prostore DZ vstopila okrog 12 ure.

Zagovornik obdolženca, odvetnik Zlatko Herceg, se je zato spraševal oziroma izpostavil, zakaj je od takrat, ko je Peršolja varnostnike in policijo v DZ seznanil s tem, kar je slišal, do prihoda protibombne enote, minilo toliko časa. Po Dvoršakovih besedah zato, ker so ocenili, da takojšnje posredovanje ni potrebno, in so počakali, da bo seja zaključena, pa tudi predsednik komisije Grims mu je okrog 10.30 dejal, da se udeleženci ne počutijo ogrožene.

Obtožni predlog Leljak označil za nesprejemljiv

Leljak je maja v zagovoru krivdo zanikal, obtožni predlog pa označil za nesprejemljiv. Povedal je, da je svinčnik dobil od nekdanjega sodelavca SDV, pokazal ga je tudi sodnici Barbari Klajnšek, saj mu ga je policija medtem že vrnila. Ocena policije, da predmet ni nevaren, se Leljaku zdi neutemeljena, dejal je, da vsebine ampule sploh niso preverili in da še vedno tudi sam ne ve, kaj je v njej.