Pomoč očetu

Za dostojen pokop deklice iz Jesenic

R.T.
5. 7. 2016, 20.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na družbenih omrežjih je mogoče zaslediti vrsto takšnih in drugačnih objav v zvezi s tragično smrtjo deklice iz Jesenic.

STA
Ljudje zbirajo sredstva za očeta, da bo lahko dostojno pokopal svojo hčer (fotografija je arhivska).

Okoliščine, ki jih razkrivajo nekatere objave, niso v uteho.

Tako je mogoče na družbenem omrežju Facebook zaslediti pozive k zbiranju denarja za očeta pokojne dveletne deklice. Oče naj bi imel še tri otroke, ena deklica naj bi bila hudo bolna. Tudi očetovo zdravstveno stanje menda ni najboljše, kar gre skoraj pregovorno z roko v roki z nizkimi dohodki.

Ljudje zato zbirajo sredstva za očeta, da bo lahko dostojno pokopal svojo hčer. Več na spodnjih povezavah.

"Otrok, ki je tragično umrl, ni imel možnosti spregovoriti in pokazati na nasilje, zato spodbujamo vse, naj glas takih otrok postane okolica in ljudje, ki so v njihovi bližini, saj običajno veliko vidijo, vedo za nasilje, a zelo malokrat spregovorijo," so pozvali policisti.

Zadnje ugotovitve

Deklica, ki je v ponedeljek umrla v ljubljanskem kliničnem centru, je po prvih ugotovitvah zdravnikov in kriminalistov dlje časa bivala v neprimernih razmerah, v jeseniško bolnišnico, od koder so jo kasneje s helikopterjem prepeljali v Ljubljano, pa so jo sprejeli s številnimi poškodbami. Te so po dosedanjih ugotovitvah nastale v obdobju zadnjih nekaj mesecev, ko sta za deklico po tistem, ko sta se starša razšla, skrbela mama in njen novi partner.

Deklica naj bi bila v težkem stanju več dni, preden je eden od osumljencev, ko je bilo že jasno, da je dekličino življenje ogroženo, o tem obvestil reševalce. Ker je bila tedaj reševalna ekipa na terenu, so na pomoč z rešilnim vozilom takoj priskočili jeseniški poklicni gasilci, ki so deklico prepeljali na urgenco. A so bili zlomi in poškodbe glave prehudi.

Kriminalisti so dekličina skrbnika ovadili zaradi suma hudega zanemarjanja in surovega ravnanja z otrokom ter za povzročitev posebno hudih telesnih poškodb, ki jim je deklica v ponedeljek v ljubljanskem kliničnem centru podlegla. Za prvo kaznivo dejanje je zagrožena do petletna zaporna kazen, za drugo pa kazen od petih do 15 let zapora.

Dežurna preiskovalna sodnica kranjskega okrožnega sodišča je po večurnem zaslišanju tako za mamo dveletne deklice z Jesenic kot za njenega partnerja odredila pripor.

Policija prav tako kot jeseniški center za socialno delo o morebitnih kaznivih dejanjih v družini v preteklosti ni bila obveščena. Zato družine doslej ni obravnavala. Bil pa je eden izmed osumljencev pred leti obravnavan zaradi spora z odraslo osebo v zasebnem prostoru, a brez elementov nasilja.