UKC Maribor

Pogodba s hrvaškimi anesteziologi ni ustrezna

M.K./STA
20. 5. 2016, 16.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes ponovila, da so Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor poslali zelo jasno stališče, da pogodba za sodelovanje hrvaških anesteziologov ni skladna z zakonodajo.

STA
Milojka Kolar Celarc: "Verjetno bo novo vodstvo urejalo te zadeve."

Javni zavod ne more sklepati podjemnih pogodb za opravljanje zdravstvene storitve s pravno osebo, je poudarila ministrica Milojka Kolar Celarc.

Ministrstvo je po besedah Kolar Celarčeve direktorju UKC Maribor Gregorju Pivcu pojasnilo, da pogodba za posredovanje anesteziologov, ki jo ima bolnišnica sklenjeno z Zavodom za raziskave v medicini, ni skladna z zakonom o zdravstveni dejavnosti. Pogodbo za opravljanje zdravstvene storitve lahko javni zavod po njenih pojasnilih sklene le s fizičnimi osebami, je na današnji novinarski konferenci, na kateri je predstavila ukrepe za skrajševanje čakalnih dob, povedala ministrica.

To sicer pomeni, da UKC Maribor ne bi mogel skleniti pogodbe niti z zavodom Mobilni specialist, ki so ga ustanovili slovenski anesteziologi, saj gre tudi v tem primeru za pravno in ne fizično osebo, je pritrdila ministrica.

Probleme bodo reševali s spremembami zakona

Ob tem je ministrica napovedala, da bodo s spremembami zakona o zdravstveni dejavnosti, ki bodo v medresorskem usklajevanju v začetku junija, reševali tudi to vprašanje. Na tem področju so namreč ugotovili številne anomalije. V tem zakonu bodo sicer po besedah ministrice uredili tudi koncesije in še nekatere najnujnejše zadeve, ki jih zahteva evropska direktiva.

Kolar Celarčeva je ob današnjih vprašanjih novinarjev okoli dogajanja v UKC Maribor spomnila, da je objavljen razpis za direktorja UKC Maribor in bo torej bolnišnica kmalu dobila novo vodstvo. "Verjetno bo novo vodstvo urejalo te zadeve," je dodala.

Povedala je tudi, da se UKC Maribor ni prijavil za dodatna sredstva za skrajševanje nekaterih najdaljših čakalnih dob na operacije s pojasnilom, da nimajo kapacitet niti za pokrivanje rednega programa. Podatkov o tem, koliko programa so v Mariboru uspeli nadoknaditi doslej, sicer ministrica nima. "Tam je še vodstvo, ki opravlja svoje naloge, in organizacija dela je njegova odgovornost," je dejala.

Strokovna direktorica demantirala Pivca

Pivec, ki se junija poslavlja s tega položaja, je v četrtek potrdil, da hrvaški anesteziologi ne opravljajo vsega predvidenega dela, zato še vedno ne dosegajo zadostnega števila operacij. Kot je povedal, je tako odločila strokovna direktorica kliničnega centra Darja Arko.

Ta pa je danes sporočila, da so direktorjeve izjave neresnične in zavajajoče. Podrobno naj bi svoje stališče predstavila na novinarski konferenci prihodnji teden. V današnjem pisnem sporočilu, ki ga je posredovala medijem, zdravniški zbornici in zdravniškemu sindikatu, pa je pojasnila, da o delu s specializanti odloča Zdravniška zbornica Slovenije in ne strokovni direktorji posameznih institucij.

"Glede dela s specializanti nam je zdravniška zbornica posredovala pojasnilo že 23. marca. V njem je navedeno, pod kakšnimi pogoji je lahko zdravnik neposredni mentor - zaposlen mora biti pri pooblaščenem izvajalcu za specializacije (v tem primeru UKC Maribor), lahko je mentor samo enemu zdravniku naenkrat in komunikacija mora potekati v slovenskem jeziku. Zdravniki iz Hrvaške niso zaposleni v UKC Maribor in razen enega ne govorijo slovenskega jezika," je izpostavila.

A Pivec še naprej vztraja, da ni pravne ureditve, ki bi preprečevala, da se kot neposredni mentor specializantom določi tudi specialist iz tujine. "Nenazadnje bi to pomenilo, da specializanti v času specializacije ne smejo opraviti del specializantskega kroženja v tujini," je dodal.