Največji upnik je SCT

Ne boste verjeli, koliko dolguje Ivan Zidar

J.P./STA
20. 5. 2016, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V osebnem stečaju nekdanjega prvega moža SCT Ivana Zidarja je priznanih za skupno 16,3 milijona evrov terjatev, od tega za 15,9 milijona evrov navadnih in 427.000 evrov zavarovanih terjatev. Največji upnik je SCT v stečaju, ki ima priznanih za 8,7 milijona evrov navadnih terjatev.

STA
Osebni stečaj Ivana Zidarja je znova stekel januarja letos.

Kot kaže osnovni seznam preizkušenih terjatev, ki ga je upravitelj Boštjan Jurkošek danes objavil na spletni strani Ajpesa, je SCT v stečaju oz. v njegovem imenu stečajni upravitelj Leon Benigar Tošič terjatev prijavil na osnovi premoženjsko pravnih zahtevkov v dveh kazenskih postopkih, ki tečeta oz. sta tekla proti Zidarju.

Terjatve

Finančna uprava RS (Furs) ima priznanih za 427.000 evrov terjatev, ki so zavarovane z ločitveno pravico na več nepremičninah, med drugim po pisanju spletnih Financ na polovici zemljišča in stanovanjske hiše v Vevčah in polovici hiši v Fiesi.

Zidar dolguje tudi okoli 140.000 evrov družbi Adriaing in okoli 107.000 evrov odvetniku Zoranu Hartmanu.

Furs ima še 667.000 evrov navadnih pogojnih terjatev, ki so odvisne od tega, ali bo ugodeno premoženjsko pravnemu zahtevku v enem od kazenskih postopkov proti Zidarju.

Med pogojnimi terjatvami je tudi 6,2 milijona evrov, do katerih bosta upravičeni Jožica Blaž Jamnik in Brina Elizabeta Blaž, če bo sodni spor pravnomočno končan v njuno korist.

Zaradi zdravstvenih težav ne hodi na sodišče

Osebni stečaj Ivana Zidarja, ki ga je zahteval SCT v stečaju, je znova stekel januarja letos, potem ko je bil prvi postopek, začet septembra lani, na ljubljanskem višjem sodišču razveljavljen in je moralo okrožno sodišče o njem ponovno odločati.

Nad Zidarjem, ki je obvladoval SCT, nekdaj največje gradbeno podjetje v državi, so po stečaju SCT stekli sodni postopki. V zadevi Čista lopata je bil obsojen na 14-mesečno zaporno kazen, a kazni še ni začel prestajati. Sodišče je večkrat ugodilo prošnji za odlog prestajanja kazni, nazadnje pa je prošnjo zavrnilo, Zidar pa se je na to odločitev pritožil. Višje sodišče je odločanje o pritožbi prekinilo, saj čaka na odločitev ustavnega sodišča v zvezi s presojo ustavnosti zakona o izvrševanju kazenskih sankcij.

Zoper Zidarja poteka več kazenskih postopkov, vendar zaradi zdravstvenih težav ne hodi na sodišče.

V enem od primerov, iz katerega je bil sicer Zidar zaradi bolezni izločen, je junija lani sodišče izreklo obsodilne sodbe zaradi izčrpavanja SCT in njegovih hčerinskih družb SCT TKO in SCT GEM. Za zlorabo položaja sta bila nekdanja člana uprave SCT Aleksander Meze in Ivan Šimunić obsojena na štiri leta zapora, nekdanji direktor murskosoboškega SCT TKO Alojz Bokan na leto dni zapora, nekdanji direktor SCT GEM Mihael Zidar pa na pol leta zapora. Po ugotovitvah sodišča so obsojeni skupaj z Zidarjem oškodovali SCT in njegove hčerinske družbe med letoma 2004 in 2008, ko so odlive sredstev iz družb prikrivali z navideznimi posli.

Za pomoč Zidarju pri izčrpavanju SCT je bil februarja letos obsojen tudi nekdanji direktor družbe Reklamni inženiring Mladen Sever, ki je dobil enotno kazen šest let in sedem mesecev zapora, 18.000 evrov denarne kazni, vrniti pa moral tudi okoli 789.000 evrov.